Šalát Caprese - taliansky luxus na tanieri

 Šalát Caprese - taliansky luxus na tanieri
 

Svieža kombinácia červených paradajkových jabĺčok, žiarivo bielej mozzarelly a zelených lístkov bazalky, ktorá na tanieri vytvára typickú farebnú paletu Caprese šalátu, býva ozdobou nejednej záhradnej párty. Kde sa tento symbol stredomorskej kuchyne vzal a dá sa táto lahôdka ešte nejako vylepšiť?

Názov Insalata Caprese napovedá, že táto letná delikatesa pochádza z talianskeho ostrova Capri. Zaujímavé je, že hoci je syr mozzarella jednou z troch zásadných ingrediencií, na tomto ostrove sa kvôli podnebiu nevyrába a tak každé ráno čerstvý syr privážajú lode z pevniny.

História šalátu Caprese

I keď šalát Caprese je jednoduché a pomerne lacné jedlo, jeho vznik je podľa jednej historky naopak spájaný s luxusným Grand Hotelom Quisisana. V tomto hoteli sa zdržiaval Filippo Tommaso Marinetti, významný predstaviteľ talianskej avantgardy a zakladateľ futuristického hnutia.

Marinetti okrem iného spísal Manifest futuristickej kuchyne, v ktorom sa postavil proti konzumácii cestovín, o ktorých hlásal, že u stravníkov vyvolávajú “lenivosť, pesimizmus a nostalgickú ľahostajnosť”. Keďže v Taliansku nadávať na cestoviny sa rovná hrubej urážke, musíte uznať, že to bol od Talianska dosť odvážny dokument a je jasné, prečo radšej svoje názory hlásal na tomto neveľkom ostrove.

Hotel Quisisana v rámci futuristickej konferencie v roku 1926 pripravil jedlo budúcnosti z rajských jabĺčok, syra mozzarella z byvolieho mlieka a olivového oleja. Tento ľahký pokrm síce účastníkov konferencie na čele s Marinettim nadchol, ale napriek tomu sa naň neskôr takmer zabudlo. Až v 50. rokoch minulého storočia kuchári tohto hotela recept oprášili a vďaka povesti ostrova Capri ako luxusného letoviska, získal šalát Caprese image štýlového jedla pre bohatú smotánku a postupne si vybojoval miesto v gastronomickej sieni slávy.

Príprava šalátu Caprese

Ako sme už spomenuli, hlavné ingrediencie sú čerstvé paradajky, syr mozzarella, bazalka, olivový olej, soľ a čierne korenie. Paradajky a syr sa väčšinou krájajú na pôsobivé kolieska, ktoré postupne vyskladáme na tanier a ozdobíme bazalkou. Na záver zalejeme olivovým olejom a pridáme čierne korenie a soľ podľa chuti.

Šalát Caprese De Luxe

V originálnom minimalistickom recepte je z korenia použité iba korenie a soľ. Avšak pre naozaj dokonalý degustačný zážitok sme pre vás na túto taliansku lahôdku pripravili špeciálne zmesi korenia s výrečnými názvami Mozzarella s paradajkami a Šalátové talianske korenie. Tieto vyladené zmesi korenia obohatí šalát Caprese o ďalšie nové chute, ktoré by určite nadchli aj puristických futuristov.