Lapsang Souchong je jeden z mála čajov, ktorý sa s vami nehrá na žiadne jemnosti. Už pri prvom privoňaní viete, že toto bude jazda. Silná dymová vôňa, tóny borovice, živice, tabaku a náznak sušeného ovocia. To všetko tvorí osobitý charakter tohto tradičného čierneho čaju, ktorý buď milujete, alebo vás jednoducho odrovná.
Tento legendárny čaj pochádza z pohoria Wu Yi v čínskej provincii Fujian, kde ho vraj začali vyrábať vo chvíli, keď museli miestni pestovatelia narýchlo vysušiť čaj kvôli blížiacej sa armáde. Aby celý proces urýchlili, sušili čajové lístky nad ohňom z borovicového dreva. A tak sa zrodil tento úplne nový druh čaju – výrazný, dymový a rozhodne nezabudnuteľný.
Názov „Souchong“ označuje väčšie listy zo spodných poschodí čajovníka, ktoré sa bežne nepoužívali na jemné čaje. Vďaka údeniu však dostali nový život. A hoci býva Lapsang Souchong často považovaný za silný až „divoký“ čaj, jeho chuť je v skutočnosti krásne vyvážená. Jeho dymová chuť je dominantná, ale neprehluší jemné čajové tóny v pozadí.
S čím si Lapsang najlepšie vychutnať?
Výrazná aróma tohto čaju skvelo ladí s údenými syrmi, pečeným mäsom, tmavou čokoládou alebo orechmi. V britskej kuchyni sa niekedy používa aj ako súčasť marinád alebo ako tekutá „dymová ingrediencia“ do polievok a omáčok. Dobre funguje aj v kombinácii so silnými syrmi typu čedar alebo gruyère.
A ak hľadáte netradičný chuťový zážitok, skúste Lapsang Souchong s kvapkou mlieka, ktoré zjemní dymový nádych a výsledný nápoj pôsobí zamatovejšie – čo ocenia tí, ktorým sa čistý Lapsang zdá až príliš „divoký“. Mimochodom, niektorí čajoví nadšenci opisujú kombináciu tohto čaju s mliekom ako „čajovú verziu slaného karamelu s dymom“ – zaujímavú a nezabudnuteľnú.
Obsah kofeínu: stredný