Lapsang Souchong - údený čaj / Bylinka

Lapsang Souchong je jeden z mála čajov, ktorý sa s vami nehrá na žiadne jemnosti. Už pri prvom privoňaní viete, že toto bude jazda. Silná dymová vôňa, tóny borovice, živice, tabaku a náznak sušeného ovocia. To všetko tvorí osobitý charakter tohto tradičného čierneho čaju, ktorý buď milujete, alebo vás jednoducho odrovná.

Tento legendárny čaj pochádza z pohoria Wu Yi v čínskej provincii Fujian, kde ho vraj začali vyrábať vo chvíli, keď museli miestni pestovatelia narýchlo vysušiť čaj kvôli blížiacej sa armáde. Aby celý proces urýchlili, sušili čajové lístky nad ohňom z borovicového dreva. A tak sa zrodil tento úplne nový druh čaju – výrazný, dymový a rozhodne nezabudnuteľný.

Názov „Souchong“ označuje väčšie listy zo spodných poschodí čajovníka, ktoré sa bežne nepoužívali na jemné čaje. Vďaka údeniu však dostali nový život. A hoci býva Lapsang Souchong často považovaný za silný až „divoký“ čaj, jeho chuť je v skutočnosti krásne vyvážená. Jeho dymová chuť je dominantná, ale neprehluší jemné čajové tóny v pozadí.

S čím si Lapsang najlepšie vychutnať?

Výrazná aróma tohto čaju skvelo ladí s údenými syrmi, pečeným mäsom, tmavou čokoládou alebo orechmi. V britskej kuchyni sa niekedy používa aj ako súčasť marinád alebo ako tekutá „dymová ingrediencia“ do polievok a omáčok. Dobre funguje aj v kombinácii so silnými syrmi typu čedar alebo gruyère.

A ak hľadáte netradičný chuťový zážitok, skúste Lapsang Souchong s kvapkou mlieka, ktoré zjemní dymový nádych a výsledný nápoj pôsobí zamatovejšie – čo ocenia tí, ktorým sa čistý Lapsang zdá až príliš „divoký“. Mimochodom, niektorí čajoví nadšenci opisujú kombináciu tohto čaju s mliekom ako „čajovú verziu slaného karamelu s dymom“ – zaujímavú a nezabudnuteľnú.

Obsah kofeínu: stredný

Odporúčané dávkovanie Na jednu šálku odporúčame 2 g údeného čaju Lapsang Souchong. Balenie 50 gramov vám teda postačí na prípravu 25 šálok.
Dátum minimálnej trvanlivosti 16. 5. 2028
Krajina pôvodu Čína