Celý kardamóm / Korenie

Kardamómové zrnká sú malé aromatické semienka ukryté vo vnútri zelených toboliek kardamómu. Práve tieto semienka nesú väčšinu chuti a vône – výrazne korenistú, sladkastú a trochu citrusovú, s nádychom gáfru. Ak to s kardamómom v kuchyni myslíte vážne, zrnká sú tou pravou surovinou, pretože umožňujú naplno kontrolovať intenzitu a uvoľňovanie arómy.

Najlepšie je zrnká krátko nasucho opražiť na panvici – tak sa uvoľnia ich esenciálne oleje – a potom ich roztlačiť v mažiari. Môžete ich použiť samostatne alebo v zmesi s ďalším korením, ako je rímska rasca, škorica či klinček.

Kam sa hodia zrnká kardamómu?

Zrnká sa používajú najmä na prípravu domácich koreninových zmesí, alebo tam, kde si chcete s chuťou naozaj vyhrať – pomaly ju budovať, vrstviť a kombinovať s ďalšími vôňami.

  • Koreninové zmesi a pasty – Zrnká sa pridávajú do domácej garam masaly, koreninových zmesí na kari, do koreneného masla alebo do pasty na mäso. Po opražení ich môžete drviť spolu s ďalším korením podľa vlastnej chuti.
  • Slané jedlá – Hodí sa do marinád, k dusenému mäsu (najmä jahňaciemu a baraninu), do omáčok aj do ryžových jedál. Výborne sa dopĺňajú so zázvorom, cibuľou, cesnakom a paradajkami.
  • Nápoje a sladké recepty – Semienka kardamómu môžete pridať aj do vriaceho mlieka pri príprave čaju chai masala, alebo ich rozdrviť a pridať do cesta na sladké pečivo, sušienky, bábovky a koláče. Ak pripravujete ochutený sirup, nálev alebo domáci likér, skúste pridať štipku čerstvo drvených zrniek.

Chcete si pripraviť vlastnú koreninovú zmes na dusené mäso alebo pečenú zeleninu? Skúste opražiť zrnká kardamómu spolu s rímskou rascou, koriandrom, novým korením a klinčekom. Rozdrvte v mažiari, pridajte trochu kurkumy a škorice – a máte výborný základ, ktorý jedlu dodá hĺbku a exotickú vôňu.

Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 3. 2027
Krajina pôvodu Guatemala, Kolumbia
Kardamóm ponúkame v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa kardamóm s obľubou používa
 
Na čo sa kardamóm väčšinou používa