Kajenské (cayenské) korenie drvené
Táto zmes korenia svojim názvom trochu mätie. Kajenské korenie (niekedy sa píše aj cayenské, kayenské) totiž nie je korenie, ale v skutočnosti ide o drvené chilli papričky, ktoré majú optimálnu strednú pálivosť (30 000–80 000 SHU). Tento názov vznikol trochu nešťastným prekladom z angličtiny, kde „pepper“ znamená ako korenie, tak aj papriku alebo chilli. Ale nech mu hovoríte akokoľvek, jedno je isté – dodá jedlu skvelú pikantnú chuť a jemne dymovú arómu.
Používa sa v kuchyniach po celom svete, pretože príjemne zvýrazňuje chuť mäsa, zeleniny aj omáčok. Skvele ladí s rajčinami, cesnakom, cibuľou aj citrusmi, a ak ho správne dávkujete, dodá jedlu príjemné teplo bez prehnanej pálivosti. Svoju pikantnú radosť prináša do gulášov, kari, polievok, marinád, ale prekvapivo aj do čokoládových dezertov.
Do čoho sa drvené kajenské korenie najlepšie hodí?
Drvená varianta kajenského korenia je perfektná, keď chcete do jedla pridať nielen pikantnú chuť, ale aj jemnú textúru. Na rozdiel od jemne mletého korenia, ktoré sa do pokrmu rovnomerne rozpustí, drvené vločky uvoľňujú svoju pálivosť postupne. Vďaka tomu sa skvele hodí do omáčok, marinád alebo pomaly dušených jedál, kde sa chuť rozvíja s každým sústom.
- Guláše a dušené jedlá – Dáva gulášom hĺbku a hrejivú pálivosť, ktorá sa počas pomalého varenia krásne prepojí s chuťou mäsa a cibule.
- Marinády a omáčky – Ideálne do BBQ omáčok, pikantných marinád na mäso aj k zelenine. Zmiešajte ho s olivovým olejom, cesnakom a citrónom a máte jednoduchú pikantnú marinádu napríklad na grilovanú zeleninu.
- Indické, mexické a ázijské jedlá – Kajenské korenie je kľúčovou súčasťou kari past, mexického chilli con carne aj thajských pikantných omáčok. Funguje skvele v kombinácii s kurkumou, rímskym kmínom alebo koriandrom.
- Strukovinové jedlá a zelenina – Dochutí šošovicu, cícer, fazuľu aj restovanú zeleninu, kde sa krásne prepojí s olejom a dodá jedlu ostrý, ale jemne nasladlý nádych.
- Grilované a pečené mäso, ryby – Skvelý do zmesí na steaky, pečené kura alebo pikantné krídla. V kombinácii s údenou paprikou a cesnakom vytvorí dokonalý základ pre BBQ korenie.
Kajenské korenie je najlepšie pridávať postupne počas varenia, aby sa jeho pálivosť rovnomerne rozložila. Ak ho nasypete na hotové jedlo, jeho chuť môže byť ostrejšia a menej harmonická.
Kde sa pestuje
Čína, India, Afrika, Amerika
Krajina pôvodu
Čína
Etiketa pre kajenské korenie
Cena: 0,15 EURKúpiť etiketu
Označte si svoje dózy štýlovou etiketou na hnedej odolnej samolepke. K tomu navyše dostanete aj etiketu s popisom a zložením, ktorú tiež môžete na dózy nalepiť. Alebo si z týchto etikiet vytvorte vlastný katalóg obľúbených produktov.
Viac informácií
Kajenské korenie je dostupná v týchto variantoch
Dávkovanie kajenského korenia
Narazili ste v recepte na kajenské korenie a neviete aké množstvo odmerať? Pripravili sme pre vás tabuľku s najbežnejším dávkovaním.
Zarovnaná čajová lyžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lyžička | 3 g |
Zarovnaná polievková lyžica | 6 g |
Vrchovatá polievková lyžica | 8 g |
Miery sú samozrejme približné a vždy platí, že by ste kajenského korenia mali dávať podľa svojich vlastných chuťových preferencií.
Ako sa kajenské korenie povie:
iné názvy:
|
chilli Cayenne
|
latinsky:
|
Capsicum spp.
|
česky:
|
kajenské korenie
|
anglicky:
|
Cayenne pepper, Cayenne Chili
|
nemecky:
|
Cayennepfeffer
|
francúzsky:
|
poivre de Cayenne
|
Druh kuchyne, v ktorej sa kajenské korenie s obľubou používa
Kde kúpim kajenské korenie?
Nielen kajenské korenie, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.
Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane kajenského korenia.
Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.
Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.
Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.
Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave