Soľ dusitanová bez jódu
Balenie 500 g 2 EUR kúpiť Balenie 1 kg 3,77 EUR kúpiť
 
Tovar je skladom na e-shope a na predajni v Prahe
Jednotková cena: ,44 EUR/ 100 g
Korenie Soľ dusitanová bez jódu
 

Soľ dusitanová bez jódu / Korenie

Keď sa povie praganda, rýchlosoľ alebo nakladacia soľ, vždy ide o to isté – špeciálnu zmes soli s dusitanom sodným, ktorá sa používa pri spracovaní mäsa. Jej hlavnou úlohou je zabrániť rastu baktérií, predovšetkým tých, ktoré môžu spôsobiť botulizmus, a zároveň udržať mäso krásne ružové. Vďaka tomu je nenahraditeľná pri domácom nakladaní mäsa, výrobe údenín, klobás alebo šunky.

Ako dusitanová soľ funguje?

Bežná soľ síce mäso ochutí a pomôže ho konzervovať, no praganda obsahuje dusitan sodný, ktorý má navyše antibakteriálne účinky a zabraňuje oxidácii tukov. Vďaka nemu majú údené mäso a klobásy nielen lepšiu trvanlivosť, ale aj intenzívnejšiu chuť a vôňu.

Ako s dusitanovou soľou pracovať?

Dávkovanie je dôležité, pretože dusitan nie je určený na konzumáciu vo veľkom množstve. Odporúčané množstvo je:

  • 20–22 g dusitanovej soli na 1 kg mäsa pri bežnom nakladaní
  • Pri výrobe nálevu na nakladanie mäsa cca 100 g na 1 liter vody

Dusitanová soľ sa používa do všetkých typov údených a nakladaných mäs, domácich klobás, salám a paštét. Oproti bežnej soli prispieva k lepšej konzistencii, chuti a charakteristickému ružovému zafarbeniu.

Tip na záver

Ak plánujete domáce nakladanie mäsa na údenie, vyskúšajte klasický soľný nálev s pragandou. Na liter vody použite 100 g dusitanovej soli, bobkový list, nové korenie a cesnak, zalejte mäso a nechajte v chlade niekoľko dní odležať. Výsledkom bude dokonale preležané mäso pripravené na údenie alebo pomalé pečenie.

Odporúčané dávkovanie 20 - 22 g na 1 kg mäsa, alebo podľa receptúry. Na výrobu láku na nakladanie mäsa sa použije cca. 100 g na 1 liter vody
Recept Príprava mäsa na údenie: Vychladené a nasolené mäso zalejeme lákom s dusitanovou soľou a necháme ležať 5-7 dní v chlade. Každý druhý deň odporúčame mäso prekladať. Príprava mäsa na výrobu klobás: Mäso premiešame so soľou a necháme ležať 1-2 dni. Potom pridáme korenie a prípadne ďalšie prísady, premiešame a plníme do čriev.
Etiketa pre dusitanovú soľ bez jódu
 
Dusitanová soľ ponúkame v týchto variantoch
 
Ako sa dusitanová soľ povie:
iné názvy: rýchlosol, praganda, nakladacia soľ

Kde kúpim dusitanovú soľ bez jódu?

Nielen dusitanovú soľ bez jódu, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.

Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane dusitanové soli bez jódu.

Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.

Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.

Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.

Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave