Soľ dusitanová s jódom / Korenie

Či už ju poznáte ako pragandu, rýchlosoľ alebo nakladaciu soľ, táto špeciálna zmes je nepostrádateľná pri nakladaní mäsa, údení a výrobe domácich údenín. Obsahuje dusitan sodný, ktorý pomáha zabrániť rastu baktérií, predlžuje trvanlivosť a bráni oxidácii tukov, vďaka čomu si mäso uchováva charakteristickú ružovú farbu, lepšiu chuť aj vôňu. Na rozdiel od bežnej varianty je táto dusitanová soľ obohatená o jód, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu štítnej žľazy a bežne sa pridáva do stolovej soli.

Ako pracovať s rýchlosoľou?

Pri spracovaní mäsa je pri dusitanovej soli kľúčové správne dávkovanie. Pri bežnom solení mäsa sa používa približne 20 až 22 gramov pragandy na kilogram suroviny. Ak pripravujete soľný nálev na nakladanie mäsa, odporúča sa 100 gramov dusitanovej soli na jeden liter vody. Zmes je vhodná na nakladanie údeného mäsa, domácich klobás, šunky, paštét aj nakladanej zeleniny, kde zabezpečuje nielen konzerváciu, ale aj zachovanie šťavnatosti a lahodnej chuti.

Oproti bežnej soli má dusitanová varianta viacero výhod. Pomáha udržať mäso čerstvé, farebne atraktívne a odolné voči pokazeniu, čo je dôležité najmä pri domácej výrobe trvanlivých údenín alebo sušených mäsových špecialít. Vďaka obsiahnutému dusitanu je mäso chránené pred nežiaducimi baktériami, čo je kľúčové hlavne pri dlhodobo skladovaných výrobkoch.

Ak si doma pripravujete nakladané mäso na údenie, vyskúšajte tradičný soľný nálev s pragandou. Na liter vody zmiešajte 100 gramov dusitanovej soli s jódom, bobkový list, nové korenie, čierne korenie a roztlačený cesnak. Mäso v ňom nechajte niekoľko dní odležať v chlade a potom ho dajte do údiarne alebo pomaly pečte. Výsledkom je šťavnaté, dokonale preležané mäso s plnou chuťou a nádhernou farbou.

Zloženie dusitanové soli s jódom
Dátum minimálnej trvanlivosti 30. 4. 2028
Dusitanová soľ ponúkame v týchto variantoch