Sladké drievko čierny pendrek / Maškrty

Sladké drevo, ktoré prevoňalo detstvo nejedného maškrtníka. Čierna lékorica má typickú, plnú a nezameniteľnú chuť, ktorá spája sladkosť s jemne korenistým tónom. Niet divu, že si získala obľubu po celom svete – od škandinávskych cukríkov až po grécke ouzo.

Sekaná lékorica sa vyrába z koreňa lékorice, ktorý sa pomelie, varí a spracuje do podoby tmavého, lesklého kúsku s pružnou štruktúrou. Každé sústo v sebe nesie kúsok nostalgie a pripomenie vôňu starých cukrárskych dielní aj detstvo u starej mamy.

Táto pochúťka však nie je len pre maškrtné jazýčky. Lékorica sa výborne hodí aj do likérov, pív alebo domácich destilátov, kde pridá jemne sladkastú, korenistú hĺbku. V kuchyni ju možno využiť aj kreatívne – skúste malý kúsok povariť v sirupe, čaji alebo omáčke k mäsu a objavte jej jemne drevitý podtón.

Čierna lékorica je kúsok histórie, vôňa detstva aj originálna surovina pre odvážnych kuchárov. Stačí malý kúsok a svet hneď chutí o niečo sladšie.

Zloženie čierneho pendreku Melasa, PŠENIČNÁ múka (LEPOK), voda, glukózo-fruktózový sirup, cukor, sladový extrakt 3 %, plne stužený palmový tuk, soľ, emulgátor: E471, farbivo: E153, konzervant: E202, aróma, leštiace látky: E901, E903, E904. Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota 1410 kJ / 333 kcal, Tuky 2,6 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 2,3 g, Sacharidy 73,5 g, z toho cukry 43,1 g, Bielkoviny 3,7 g, Soľ 0,5 g.
Krajina pôvodu Španielsko