Tip #44: Nahraďte čerstvú cibuľu sušenú

Tipy a triky ako na korenie Tip #44: Nahraďte čerstvú cibuľu sušenú
 

Snáď každý kuchár bude súhlasiť, že cibuľa v kuchyni nesmie chýbať, pretože poskytuje chuťový základ pre nespočet jedál doslova z celého sveta. Obvykle je cibuľa jednou z prvých ingrediencií, ktorú dávame do hrnca alebo panvice a pripravujeme tak podklad na ďalšie varenie. Čo sa však stane, keď zistíme, že nám v kuchyni čerstvá cibuľa chýba?

Našťastie existuje jednoduché riešenie, ktoré nám nielen ušetrí cestu do obchodu s potravinami, ale ponúka aj ďalšie výhody. Tou záchranou je cibuľa sušená.

Prečo radšej voliť sušenú cibuľu než čerstvú?

Cibuľa je dôležitou zložkou mnohých receptov, od dusených jedál, cez polievky, až po pečené a vyprážané pokrmy. Napriek tomu, že čerstvá cibuľa je najbežnejšia surovina, použitie sušeného variantu prináša nielen jednoduchosť použitia, ale aj ďalšie presvedčivé dôvody, prečo by sme po nej mali siahnuť:

Predĺžená trvanlivosť: Sušenú cibuľu je možné skladovať oveľa dlhšie a jednoduchšie, než čerstvú cibuľu, ktorá po niekoľkých týždňoch začne strácať chuť a napadá ju hniloba.

Pohodlie: Sušená cibuľa je vždy pripravená na použitie a nie je potrebné ju lúpať, krájať ani nad ňou plakať! Stačí odmerať potrebné množstvo, vziať varešku a začať kúzliť.

Konzistentná chuť: Sušená cibuľa poskytuje stálu a predvídateľnú chuť, takže nehrozí, že by váš pokrm získal neobvykle silnú alebo naopak slabú chuť, podľa toho akú práve zoženieme cibuľu.

Všestrannosť: Sušenú cibuľu je možné použiť v akomkoľvek recepte, ktorý vyžaduje čerstvú cibuľu. Či už potrebujete restovať, piecť alebo dusiť, sušená cibuľa je pripravená v každej chvíli a pre každú úlohu.

Sušená cibuľa

Sušená cibuľa vs. čerstvá cibuľa: porovnanie chutí

Kým čerstvá cibuľa má ostrú, silnú a štipľavú chuť, sušená cibuľa má sladkú, príjemne karamelizovanú chuť, ktorá zvýrazňuje celkový chuťový profil pripravovaného jedla. Ponúka robustnú, dobre zaguľatenú chuť, ktorá je často prijateľnejšia pre tých, ktorým čerstvá cibuľa pripadá príliš štipľavá, a jej chuti sa preto vyhýbajú. Navyše koncentrovaná chuť sušenej cibule z nej robí ideálnu voľbu pre pokrmy, ktoré vyžadujú dlhú dobu varenia.

Keď hovoríme o porovnaní chutí, nesmieme pri sušenej cibule zabudnúť na ďalší variant a tým je údená sušená cibuľa, ktorá jedlu dodá príjemný údený nádych, ktorým môžeme obohatiť napríklad polievky, omáčky, marinády a dipy, ale aj šaláty a zeleninové pokrmy.

Využitie sušenej cibule vo vašej kuchyni

Sušená cibuľa je veľmi univerzálna. Možno ich pridať priamo do hrnca, ale predsa len je lepšie ju pred použitím namočiť na 15 minút do teplej vody, aby zmäkla.

Majte na pamäti, že sušená cibuľa je účinnejšia ako čerstvá cibuľa. Všeobecným pravidlom pri nahradzovaní je použiť jednu polievkovú lyžicu sušenej cibule na každú strednú cibuľu požadovanú v recepte.

Porozumenie čerstvej cibuli

Čerstvá cibuľa obsahuje 89 % vody. Pri varení sa táto voda uvoľňuje a pomáha premeniť cibuľu na jemnú, karamelizovanú pochúťku. Zároveň táto voda pridáva do pokrmu šťavu. Vďaka tomuto veľkému množstvu vody zostáva čerstvá cibuľa aj po tepelnom spracovaní mäkká a vláčna.

Tajomstvo sušenej cibule

Na rozdiel od čerstvej cibule je potrebné sušenú cibuľu pred použitím rehydratovať. Môžete ju buď namočiť do vody, alebo nechať nasiaknuť tekutinu varením v omáčke. Hoci sušená cibuľa poskytuje rovnakú chuť ako čerstvá cibuľa, je tu výrazný rozdiel v štruktúre. Sušená cibuľa si aj po rehydratácii zachováva miernu chrumkavosť, ktorá môže rôznym pokrmom dodať špecifický pôžitok.

Mletá sušená cibuľa

Cibuľový prášok je základom mnohých kuchýň vďaka jeho ľahkému zapracovaniu. Je ideálny pre pridanie cibuľovej chuti do nátierok, omáčok alebo náplní, ako je napríklad vietnamské kuracie karí alebo jarné závitky. Môžete ním dokonca posypať pečenú zeleninu alebo pečené tofu spolu s trochou olivového oleja, soli a korenia.

Sušená cibuľa však nie je len náhrada, ale naopak rozširuje vaše kulinárske možnosti a inovácie. Môžete ju treba doplniť do svojich obľúbených zmesí korenia alebo pridať do zmesi na obaľovanie rýb, hydiny alebo kotliet, čo ponúka nápadité použitie, ktoré by s čerstvou cibuľou nešlo dosiahnuť.

Náhrada čerstvej cibule

Ak teda chcete alebo potrebujete nahradiť čerstvú cibuľu, máte niekoľko možností. Jednu šálku čerstvej cibule jednoducho nahradíte tromi lyžicami sušenej cibule alebo jednou lyžicou mletej sušenej cibule. Vďaka svojej dlhej trvanlivosti, silnej chuti a pohodliu je sušená cibuľa nepochybne veľmi výhodnou náhradou za čerstvú cibuľu. Takže až vám nabudúce čerstvá cibuľa dôjde alebo budete chcieť experimentovať so svojimi receptami, spomeňte si na túto nenápadnú alternatívu. Sušená cibuľa nielenže dodá vašim pokrmom jedinečnú chuť, ale tiež urobí varenie menej uplakaným as príjemnejším zážitkom.