Jeseň je tu as ňou aj tradičný čas tekvíc, ktorý je sprevádzaný pátraním po klasických aj neobvyklých receptoch a návodoch čo z tekvíc uvariť alebo upiecť.
Pretože aj u nás doma každoročne oranžové gule zaberajú podstatnú časť špajze, pripravili sme pre vás pár tradičných i originálnych nápadov na prípravu tekvíc:
Tekvicové korenie
Pod týmto jednoduchým názvom sa skrýva veľmi obľúbená tradičná zmes korenia nielen na prípravu zdravého tekvicového koláča, muffinu a ďalších sladkých tekvicových zákuskov, ale toto korenie je nevyhnutné aj na prípravu tekvicového sirupu a legendárneho Pumpkin Spice Latte. Príjemnú náladu k jesennému sychravému počasiu tekvicové korenie navodí aj pridaním do kávy alebo horúcej čokolády.
Korenie na tekvicovú polievku
Excelentný variant tekvicovej polievky pripravíme, pokiaľ do nej pridáme špeciálnu zmes korenia s rovnomenným názvom. Zmes obsahuje klinčeky, kardamóm, muškátový oriešok, kurkumu, zázvor, papriku a ďalšie korenie, ktoré nás zahreje na tele i na duši.
Korenie Garam Masála
Tekvicovú polievku si môžeme pripraviť nielen s tradičným korením, ale nebojte sa trochu experimentovať a pripraviť si exotický variant s indickým korením Garam Masála. Stačí do hrnca s pokrájanými tekvicami pridať dve polievkové lyžice tohto korenia a vôňa aj chuť orientu nás vrátia späť do letných dní.
Korenie na ratatouille
Z tekvice, papriky, paradajkových jabĺčok a baklažánu si môžeme pripraviť aj vynikajúcu ratatouille. Korenie na ratatouille k zelenine pridajte až na záver tepelnej prípravy, aby si zachovalo svoj atraktívny vzhľad a vôňu aj chuť.
Korenie na grilovanú zeleninu
Na grilovanie tekvicu pokrájajte na plátky široké približne 1 cm. Z korenia na grilovanú zeleninu a rastlinného oleja si pripravte marinádu, ktorú jednotlivé plátky dôkladne potrite. Tekvicové kúsky grilujte na stredne rozpálenom grile domäkka.
Užite si krásnu tekvicovú jeseň!