Aj keď história využitia tekvíc v kuchyni je stará 7 000 rokov, dnes veľmi populárna tekvicová polievka vznikla až na začiatku 19. storočia. Dátum vzniku tekvicovej polievky je presne 1. januára 1804.
Ten deň obyvatelia Haiti spoločne vytvorili túto jedinečnú polievku na oslavu svojej nezávislosti na francúzskych kolonistoch. Do tej doby domorodci nesmeli jesť niečo tak extravagantné, ako sú tekvica, a museli sa uspokojiť s nevýraznou chlebovou polievkou.
Zostrova Haiti sa neskôr polievka preniesla do Spojených štátov, kde tekvica dosiahla až kultovú slávu a stretneme ju nielen na tanieri, ale dokonca na tekvicových festivaloch alebo ako výraznú dekoráciu.
Aj u nás v Európe je tekvica veľmi obľúbená, a ak sa na jeseň prejdete francúzskou krajinou, všade uvidíte záhony tekvíc. Francúzi tiež zaradili tekvica medzi svoje obľúbené recepty a pripravujú z nich výborné sušienky, miešajú koktaily a samozrejme varia tekvicovú polievku. Len je otázka, či Francúzi vedia, že tekvicová polievka vznikla na oslavu konca ich jednej koloniálnej histórie. Možno by im potom táto sladkastá polievka v ústach trochu zhorkla.
My si teda pre istotu k nedeľnému obedu urobíme indickú variantu tekvicovej polievky s Garam Masálou.
Recept na tekvicovú polievku s Garam Masálou
Čo budeme potrebovať pre štyri porcie
Ako na to
V hrnci rozpustíme maslo, v ktorom speníme najemno pokrájanú cibuľku a cesnak. Pridáme kúsky tekvice a asi 5 minút opekáme. Prisypeme nakrájanú mrkvu a dve polievkové lyžice korenia Garam Masála. Zmes zľahka opražíme a zalejeme. vývarom. Všetko uvedieme do varu a varíme asi 15 minút, až zelenina zmäkne. Potom osolíme, okoreníme a necháme prejsť varom. Stiahneme z ohňa a rozmixujeme ponorným mixérom. Polievku podávame posypanú nasucho opraženými tekvicovými semienkami, se kyslou smotanou a ozdobenou chilli krúžkami alebo niťami.