Tekvicový sirup

 Tekvicový sirup
 

Ako je výroba domáceho tekvicového sirupu jednoduchá, tak veľmi je tento sirup výborný. Okrem legendárneho tekvicového laté (Pumpkin Spice Latte) si môžete sirup naliať na palacinky, vafle alebo na krupicovú či ovsenú kašu. Skrátka, jeho miesto je všade tam, kde by ste použili javorový sirup.

Aby sme si mohli tento pravý domáci tekvicový sirup vyrobiť, najskôr si musíme pripraviť tekvicové pyré. Ale nebojte sa, je to naozaj jednoduché.

Recept na domáce tekvicové pyré

Čo budeme potrebovať

Tekvicu :-)

Príprava

Tekvicu zodpovedajúcej veľkosti rozkrojte na polovicu a lyžicou vyškrabnite semienka a mäkkú dužinu. Všetky semienka si dajte bokom do misy, môžete si ich neskôr opražiť. Vyčistené polovice tekvice pokrájajte na mesiačiky a tieto kúsky rozložte na plech. Tekvicu pečte v rúre pri teplote 200°C približne 45 minút do zlatohnedej farby. Ak je tekvica hotová môžete otestovať vidličkou. Mala by ísť ľahko prepichnúť.

Z upečených kúskov odstráňte šupku a rozmixujte ich na jemnú kašu. Pokiaľ je kaša pri mixovaní príliš hustá, môžete priliať trochu vody. Ak ste si pripravili veľké množstvo tekvicového pyré, ktoré nespotrebujete, nič sa nedeje a prebývajúcu časť pokojne zamrazte.

Recept na domáci tekvicový sirup

Čo budeme potrebovať

1/2 hrnčeka tekvicového pyré, ktoré sme si pripravili v prvej časti
1 a 1/2 hrnčeka vody
1 hrnček cukru
2 čajové lyžičky tekvicového korenia
1 čajové lyžičky mleté vanilky

Príprava

Do hrnca s vriacou vodou pridajte korenie a cukor a dôkladne rozmiešajte. Pridajte tekvicové pyré a za priebežného miešania varte 15 - 20 minút, až hmota zhustne.

Po vychladení máme báječný tekvicový sirup a môžeme si pripraviť napríklad na začiatku spomínanej Pumpkin Spice Latte.