Garam Masála je snáď najznámejšia, až kultová, indická zmes korenia. Ak budeme pátrať po jej histórii, mali by sme sa vydať na sever Indie. V hindčine Garam Masála totiž znamená „horúca zmes“. Pokiaľ sa však tešíte, alebo naopak desíte, že vám v ústach vypukne bengálsky oheň, môžeme vás uistiť, že pomenovanie horúce, nepochádza od pálivosti, ale pre schopnosť tejto zmesi zrýchliť metabolizmus a telo tak zahriať. Preto je na severe Indie taká obľúbená.
Zloženie Garam Masály nie je pevne dané a dá sa povedať, že čo indický kuchár, to originálna zmes korenia, ktorú si každý mieša od základu sám. Pretože pripraviť skvelú Garam Masála, to je otázka prestíže. Ak ale nechcete s indickými kuchárskymi majstrami súperiť, môžete použiť už namiešanú vyváženú zmes korenia a jednoduchý recept na kuracie Garam Masále, ku ktorej budete potrebovať len kuracie mäso, cibuľu, paradajky a korenie Garam Masála.
Kuracie Garam Masála
- 2 kuracie prsia
- 3 väčšie cibule
- 2 paradajky
- 2 polievkové lyžice korenia Garam Masála
- olej slnečnicový alebo kokosový
Nadrobno nakrájanú cibuľu dáme do hlbokej panvice alebo hrnca s rozohriatym olejom a dusíme 10 minút pod pokrievkou. Medzitým si nakrájame kuracie mäso na rezančeky a na druhej panvici orestujeme do mäkka.
Po desiatich minútach pridáme k cibuli na mesiačiky pokrájané paradajky a spoločne dusíme ďalších 10 minút. Na záver k dusenej zelenine pridáme orestované kuracie rezančeky a korenie Garam Masála. Dobre premiešame a ešte pár minút dusíme.
Ako príloha je najlepšia jazmínová ryža, ktorú môžeme dofarbiť kurkumou.