Bylinka estragón bola známa už v starovekom Egypte, kde sa používala predovšetkým na náboženské účely av liečiteľstve. Aj starí Gréci používali túto bylinku na magické účely a na jej hadovitý tvar koreňov verili, že dokáže vyliečiť uštipnutie jedovatých hadov.
Do európskej kuchyne estragón vtrhol s mongolskou inváziou až v 13. storočí. , odkiaľ sa začal šíriť do jedálnych lístkov celého sveta. Za kráľovnú byliniek ju považujú Francúzi, pre ktorých je to jedno z najdôležitejších korení a nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Chuť estragónu je mierne horká, hrejivá a sladkastá, s pikantným korenistým podtónom a stopou. Používa sa na ochutenie kurčiat, rýb, pečeného a duseného mäsa, pri nakladaní zeleniny alebo príprave špeciálnej estragónovej horčice. Obľúbený je tiež pri aromatizovaní vínnych a ovocných octov. Dlhšia tepelná úprava uberá estragónu na chuti a preto je lepšie ho pridať až ku koncu varenia. K nedeľnému obedu v štýle provensálskeho vidieka si môžeme pripraviť napr. kura na estragóne s červenou šošovkou.
Recept pre 4 osoby:
Do hlbokej panvice , najlepšie typu WOK, dáme na rozpálený olej orestovať na menšie kúsky pokrájané kuracie mäso a necháme ho pod pokrievkou cca. 30 min. podusiť do mäkka. Počas varenia sa nám môže vysmahnúť šťava, môžeme teda pridať trochu vody a ešte chvíľku dusíme. Až sa voda vyparí, do panvice prisypeme červenú šošovku, zalejeme približne litrom vody a pod pokrievkou cca. 10 minút dusíme mäso spoločne s šošovkou. Na záver 5 minút pred koncom pridáme estragón, korenie a soľ a ešte chvíľku povaríme. Pokrm môžeme dochutiť smotanou alebo kokosovým mliekom a 3 minúty povaríme. Hotové jedlo by malo byť hustejšia konzistencia.