Nasi Goreng má svoj domov v Indonézii a ako mnoho iných variantov vyprážanej ryže vzniklo tak trochu z núdze, keď sa ľudia chceli vyhnúť plytvaniu jedla. Keďže ako základ slúžia zvyšky od včerajšej večere, neexistuje pevný recept a zoznam ingrediencií by sa dal pomerne dobre vystihnúť príslovím „čo dom dal“.
Pôvodne Indonézania, keď im zostala nejaká ryža od večere, sušili ju na slnku a následne rozomleli na ryžovú múku. Keď sušíte potraviny na slniečku, je to síce jednoduché a nič vás to nestojí, ale bohužiaľ sa o ne musíte podeliť s rôznym hmyzom a ďalšími organizmami, ktoré vám potom nemusia urobiť dobre. Preto sa časom Indonézania inšpirovali pravdepodobne Číňanov k vyprážaniu ryže. Prudké tepelné spracovanie zlikvidovalo všetky nebezpečné mikróby, a čo si budeme rozprávať, navyše po pridaní korenia taká včerajšia večera aj oveľa lepšie chutí.
Nasi Goreng sa tradične podáva na raňajky vyrobené zo zvyškov ryže od večere, do ktorej sa pridajú paradajky, šalotka, paprika, vyprážané kúsky kuracieho a hovädzieho mäsa, vajcia a samozrejme nutná dávka sladkej sójovej omáčky kecap manis, krevetovej pasty terasi a z korenia predovšetkým chilli, muškátový oriešok, kurkuma a čierne korenie. V porovnaní s vyprážanou ryžou, ako poznáme napríklad z čínskej kuchyne, je tento indonézsky variant oveľa chuťovo výraznejší.
Samozrejme nie je nevyhnutné variť Nasi Goreng výhradne zo starých zvyškov a keď si dáte misku tejto ryže v Jakarte na ulici alebo v reštaurácii, máte pomerne veľkú šancu, že bude pripravená z čerstvých surovín. Ak si ale chcete toto jedlo urobiť doma, dôležitým trikom je, že ryža musí byť uvarená v predstihu niekoľkých hodín, aby vychladla a stratila vodu. Až potom dosiahnete tú skutočnú podobu a chuť indonézskeho Nasi Goreng.
Recept na pravej Nasi Goreng
Čo budeme potrebovať pre štyri porcie
- 300 g bielej ryže (najlepšie uvarené o 1 deň skôr)
- 10 šalotiek
- 1 nasekaný pór
- 300 g kapusty alebo 150 g vyprážaných kuracích kúskov
- 4 vajcia
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 polievkové lyžice sladkej sójovej omáčky
- 1 čajová lyžička krevetovej pasty
- 2 polievkové lyžice korenie Nasi Goreng
- 1 čajová lyžička chilli, ak máte radi pálivé
- 1 čajová lyžička galgánu
Ako na to:
4 šalotky nakrájame na tenké plátky, ktoré osmažíme do krehka asi 5-6 minút a odložíme ich na záver prípravy pokrmu. Ďalej rozmixujeme zvyšných 6 šalotiek, cesnak, krevetovú pastu, korenie Nasi Goreng, chilli a galgan.
Na strednom ohni v panvici Wok, alebo inej veľkej panvici, rozpálime olej a vytvorenú pastu z šalotiek a korenia vyprážame asi dve minúty. Pridáme ryžu a sójovú omáčku. Všetko vyprážame pri vysokej teplote asi 6-7 minút. Potom pridáme pór a kapustu alebo osmažené kúsky kuracieho mäsa, podľa toho či chceme vegetariánsky alebo mäsový variant. Všetko dobre zamiešame a restujeme asi 2 minúty.
Na záver z vajíčok pripravíme tenkú omeletu, ktorú rozkrájame na úzke prúžky. Pokrájanú omeletu premiešame s hotovým Nasi Goreng a všetko podávame horúce a posypané osmaženou šalotkou, ktorú sme si pripravili na začiatku varenia.