Galgán koreň mletý / Korenie

Galgán je aromatické korenie, ktoré svojou chuťou pripomína zázvor, ale je jemnejšie, menej ostré a má ľahký citrusový podtón. Jeho chuť neprebije ostatné suroviny, ale krásne ich zvýrazní. Vďaka tejto vyváženosti je obľúbeným korením v thajskej, vietnamskej a indonézskej kuchyni, kde sa výborne dopĺňa s kokosovým mliekom, citrónovou trávou alebo chilli. Jeho korenistá, hrejivá a svieža chuť dokáže v jedle krásne prepojiť sladké, slané aj pikantné tóny a vytvoriť dokonale harmonickú kombináciu.

Mletý galgán sa ľahko zapracuje do jedla a umožní rovnomerné rozloženie chuti, vďaka čomu je ideálny do omáčok, kari zmesí, polievok aj marinád. Stačí ho pridať len trochu a jedlo získa typickú exotickú hĺbku.

Kam sa galgán najlepšie hodí?

Galgán sa skvele hodí do jedál, kde sa pracuje s kokosovým mliekom, citrónovou trávou alebo chilli. Či už ho pridáte do krémovej thajskej polievky, voňavého kari alebo pikantnej marinády na mäso, vždy dodá jedlu ten pravý ázijský šmrnc.

  • Hydina a jahňacina – Perfektný do marinád aj omáčok k pečenému kurčaťu alebo jahňaciemu mäsu.
  • Ryby a morské plody – Jemná citrusová sviežosť galgánu krásne zvýrazní chuť lososa, kreviet alebo mušlí.
  • Polievky a vývary – Galgán je kľúčová ingrediencia v thajských polievkach, ako je Tom Kha Gai, kde sa snúbi s kokosovým mliekom.
  • Kari a omáčky – Je tiež nevyhnutnou súčasťou kari pást a korenených omáčok, ktorým pridáva ľahkú pikantnosť a hrejivú hĺbku.
  • Zeleninové a strukovinové jedlá – Skvele dochutí dusenú zeleninu, šošovicu alebo cícer a dodá im jemne exotický nádych.
  • Šaláty a dresingy – Stačí štipka do šalátovej zálievky s limetkou a olivovým olejom a vznikne svieža, korenistá chuťová kombinácia.

V niektorých častiach Ázie sa galgán používa aj do horúcich nápojov. Stačí ho zmiešať s medom, citrónom a horúcou vodou a vznikne voňavý hrejivý nápoj, ktorý krásne osvieži svojou jemne pikantnou chuťou. Ak chcete zaujímavú obmenu čaju, skúste ho pridať k zelenému čaju alebo k jazmínu a pripraviť si tak netradičný aromatický nápoj.

Dátum minimálnej trvanlivosti 7. 5. 2028
Krajina pôvodu Čína
Druh kuchyne, v ktorej sa galgán s obľubou používa
 
Na čo sa galgán väčšinou používa