Grécky gyros

 Grécky gyros
 

Možno niekoho prekvapí, že gyros je v gréckej kuchyni pomerne nováčik a aj keď niektoré povesti hovoria, že jeho korene siahajú až do doby Alexandra Veľkého, kedy si jeho vojaci pri slávnostiach opekali tenké kusy mäsa na dlhých mečoch, preukázateľ sa v novodobej histórii prvej gyrosy v Grécku objavili až v roku 1922 spoločne so stovkami tisíc utečencov z Turecka.

Tí si so sebou priniesli techniku vertikálneho grilovania mäsa používanú pri príprave kebabu a v úzkych priestoroch medzi malými obchodmi začali predávať grilované tenké plátky bravčového, hovädzieho a jahňacieho mäsa. Po druhej svetovej vojne sa tento spôsob prípravy a predaja opečeného mäsa rozšíril po celej Európe a predovšetkým do Spojených štátov, kde grécki prisťahovalci vytvorili prepracovaný systém rýchleho občerstvenia, ktorý začal úspešne konkurovať aj zavedenému hamburgeru. Napríklad len na Manhattane v New Yorku bolo v 70. rokoch vyše tridsať pouličných predajcov gyrosu.

Pôvodný gyros sa pripravoval predovšetkým z bravčového, hovädzieho a jahňacieho mäsa, ale neskôr sa objavili aj nové variácie s hydinovým mäsom, rybami alebo morskými plodmi a dnes dokonca narazíte aj na vegetariánsku alternatívu gyrosu pre tých, ktorí nejedia mäso. Pravý gyros dostanete zabalený v mäkkom pita chlebe spoločne s cibuľkou, paradajkami a samozrejme zaliaty tzatziki.

Ako na domáce gyros

Gyros si môžete ľahko pripraviť aj doma, aj keď nemáte vertikálny gril. Najľahší spôsob prípravy gyrosu je na panvici. Mäso nakrájajte na úzke a tenké prúžky a naložte ich v marináde z oleja, malého množstva octu a korenia na gyros s bylinkami alebo paprikovej podľa chuti. Mäso nechajte marinovať niekoľko hodín. Naložené kúsky mäsa osmažte pri vysokej teplote na panvici. Hotové mäso vložte do pita chleba, pridajte nakrájané paradajky a cibuľu a všetko zalejte omáčkou tzatziki z jogurtu, uhorky, kôpru a cesnaku.

Ak sa v domácich podmienkach chcete ešte viac priblížiť originálnej chuti gyrosu, mäso nahrubo nameľte, pridajte korenie na gyros a podplácajte bochník, ktorý dáte piecť do rúry na strednú teplotu. Po upečení mäso nakrájajte na tenké plátky, ktoré v rúre krátko grilujte pri vysokej teplote.

Prajeme Vám kalí órexi!