Grécka kuchyňa je plná výrazných chutí a vôní a táto zmes je toho dôkazom. Paprikové korenie na gyros v sebe spája bohatstvo sladkej papriky, pikantnosť čierneho korenia a cesnaku a voňavé stredomorské bylinky ako oregano a bazalku. Navyše obsahuje jemné tóny škorice a kari, ktoré zmesi dodávajú zaujímavú hĺbku a harmóniu.
Táto zmes je ideálnou voľbou pre tých, ktorí majú radi plnšiu, paprikovejšiu a jemne pikantnú chuť. Skvele sa hodí nielen na tradičný gyros a souvlaki, ale aj na grilované mäso, zeleninu, pečené zemiaky alebo hranolky. Vďaka bohatej farbe krásne zvýrazní aj marinády a omáčky.
Ako použiť paprikové korenie na gyros?
- Na gyros a souvlaki – Zmiešajte korenie s olejom, citrónovou šťavou a nechajte mäso marinovať. Po upečení získate šťavnaté, korenené mäso s výraznou chuťou.
- Na grilované mäso – Ideálne na kuracie, bravčové aj jahňacie. Stačí mäso pred pečením potrieť olejom a posypať touto zmesou korenia.
- Na zeleninu a halloumi – Skvelé na grilovanú cuketu, papriky alebo baklažán, rovnako ako na opečený syr.
- Do ryžových a zemiakových jedál – Pridajte gyrosové korenie do varenej ryže alebo zemiakov a získate jemne pikantnú prílohu.
- Na hranolky a pečené zemiaky – Zmes korenia na gyros sa hodí aj na dochutenie domácich hranoliek a zemiakov pečených v šupke.
- Do omáčok a dipov – Skvelé do jogurtových dipov k pita chlebu alebo do smotanových omáčok k mäsu.
Ako s korením pracovať?
Použiť ho môžete nasucho ako rýchle dochutenie, alebo zmiešať s olivovým olejom, jogurtom a citrónovou šťavou, aby sa chute krásne spojili a mäso získalo šťavnatosť. Marinujte aspoň hodinu, ideálne však cez noc.
Ak dávate prednosť bylinkovejšej a menej paprikovej chuti, vyskúšajte aj Bylinkové korenie na gyros, ktoré je jemnejšie a stavia na sviežich stredomorských bylinkách.