Bylinkové korenie na gyros

Milujete grécku kuchyňu, voňavé grilované mäso a svieže bylinky? Potom je táto zmes presne pre vás! Bylinkové korenie na gyros prináša vyváženú kombináciu červenej papriky, tymianu, rozmarínu a bazalky, ktorá výborne dochutí nielen tradičný gyros a souvlaki, ale aj ďalšie grilované špeciality.

Základom je jemne pálivá paprika, ktorá sa spája s aromatickými stredomorskými bylinkami. Rozmarín, bazalka a tymian dodávajú pokrmom sviežosť, zatiaľ čo cesnak a cibuľa prinášajú bohatšiu, plnšiu chuť. Jemne pikantné chilli dodáva zmesi príjemné zahriatie.

Ako použiť korenie na gyros?

  • Na gyros a souvlaki – Tradičné grécke mäso je najlepšie naložiť do marinády. Zmiešajte korenie s olivovým olejom, citrónovou šťavou a trochou bieleho jogurtu. Marinujte kuracie, bravčové alebo jahňacie aspoň pár hodín, ideálne cez noc. Potom už len opečte na grile alebo panvici a podávajte v pita chlebe so zeleninou a jogurtovým dipom.
  • Na grilované mäso – Ak nechcete marinovať, stačí mäso pred pečením alebo grilovaním posypať korením a jemne votrieť do povrchu. Výborne sa hodí na bravčové, kuracie aj ryby.
  • Na pečené zemiaky so syrom – Korenie premiešajte s olivovým olejom a dôkladne vmasírujte do zemiakov. Pridajte syr feta alebo halloumi a upečte dozlatista.
  • Na zeleninu a halloumi – Pečená cuketa, paprika alebo baklažán s bylinkovým gyros korením získajú autentickú chuť Stredomoria. Halloumi stačí pred grilovaním jemne potrieť olejom s touto zmesou.
  • Do jogurtového dipu – Zmiešajte korenie s gréckym jogurtom, kvapkou olivového oleja a trochou citróna. Skvelý dip k mäsu, pita chlebu alebo hranolkám.

Ako pracovať s korením?

Korenie môžete použiť nasucho alebo v marináde. Na tradičný gyros je ideálna marináda z olivového oleja, citrónovej šťavy a jogurtu, do ktorej mäso naložíte a necháte odpočívať v chlade. Ak však nemáte čas, stačí zmes nasucho votrieť do mäsa tesne pred pečením alebo grilovaním.

Ak preferujete výraznejšiu chuť s vyšším podielom papriky, vyskúšajte aj naše paprikové korenie na gyros, ktoré prináša sýtejšiu farbu a intenzívnejšiu korenenú chuť!

Míša z Kráľovstva chuti odporúča
Michaela Schneedorferová Pokiaľ radi grilujete zeleninu, rozhodne vyskúšajte grilovaný baklažán ochutený touto zmesou bylinkového korenia na gyros.
 
Zloženie bylinkového korenia na gyros
Dátum minimálnej trvanlivosti 30. 6. 2027
Krajina pôvodu Česká republika
Gyros ponúkame v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa gyros s obľubou používa
 
Na čo sa gyros väčšinou používa