Bylinkové korenie na gyros
Milujete grécku kuchyňu, voňavé grilované mäso a svieže bylinky? Potom je táto zmes presne pre vás! Bylinkové korenie na gyros prináša vyváženú kombináciu červenej papriky, tymianu, rozmarínu a bazalky, ktorá výborne dochutí nielen tradičný gyros a souvlaki, ale aj ďalšie grilované špeciality.
Základom je jemne pálivá paprika, ktorá sa spája s aromatickými stredomorskými bylinkami. Rozmarín, bazalka a tymian dodávajú pokrmom sviežosť, zatiaľ čo cesnak a cibuľa prinášajú bohatšiu, plnšiu chuť. Jemne pikantné chilli dodáva zmesi príjemné zahriatie.
Ako použiť korenie na gyros?
- Na gyros a souvlaki – Tradičné grécke mäso je najlepšie naložiť do marinády. Zmiešajte korenie s olivovým olejom, citrónovou šťavou a trochou bieleho jogurtu. Marinujte kuracie, bravčové alebo jahňacie aspoň pár hodín, ideálne cez noc. Potom už len opečte na grile alebo panvici a podávajte v pita chlebe so zeleninou a jogurtovým dipom.
- Na grilované mäso – Ak nechcete marinovať, stačí mäso pred pečením alebo grilovaním posypať korením a jemne votrieť do povrchu. Výborne sa hodí na bravčové, kuracie aj ryby.
- Na pečené zemiaky so syrom – Korenie premiešajte s olivovým olejom a dôkladne vmasírujte do zemiakov. Pridajte syr feta alebo halloumi a upečte dozlatista.
- Na zeleninu a halloumi – Pečená cuketa, paprika alebo baklažán s bylinkovým gyros korením získajú autentickú chuť Stredomoria. Halloumi stačí pred grilovaním jemne potrieť olejom s touto zmesou.
- Do jogurtového dipu – Zmiešajte korenie s gréckym jogurtom, kvapkou olivového oleja a trochou citróna. Skvelý dip k mäsu, pita chlebu alebo hranolkám.
Ako pracovať s korením?
Korenie môžete použiť nasucho alebo v marináde. Na tradičný gyros je ideálna marináda z olivového oleja, citrónovej šťavy a jogurtu, do ktorej mäso naložíte a necháte odpočívať v chlade. Ak však nemáte čas, stačí zmes nasucho votrieť do mäsa tesne pred pečením alebo grilovaním.
Ak preferujete výraznejšiu chuť s vyšším podielom papriky, vyskúšajte aj naše paprikové korenie na gyros, ktoré prináša sýtejšiu farbu a intenzívnejšiu korenenú chuť!
Odporúčané dávkovanie
1-2 polievkové lyžice na 1 kg mäsa
Zloženie bylinkového korenia na gyros
paprika červená,
rozmarín,
bazalka,
dextróza,
soľ (9,6 %),
cibuľa,
petržlen,
tymian,
chilli,
cesnak,
repkový olej
Recept
Gyros si môžete ľahko pripraviť aj doma, aj keď nemáte vertikálny gril. Najľahší domáci spôsob prípravy gyrosu je na panvici. Mäso nakrájajte na úzke a tenké prúžky a naložte ich v marináde z oleja, malého množstva octu a korenia na gyros a nechajte niekoľko hodín odpočívať. Naložené kúsky mäsa osmažte pri vysokej teplote na panvici. Neodmysliteľnou súčasťou gyrosu je tradičná grécka omáčka z jogurtu, uhorky, kôpru a cesnaku.
Krajina pôvodu
Česká republika
Etiketa pre bylinkové korenie na gyros
Cena: 0,15 EURKúpiť etiketu
Označte si svoje dózy štýlovou etiketou na hnedej odolnej samolepke. K tomu navyše dostanete aj etiketu s popisom a zložením, ktorú tiež môžete na dózy nalepiť. Alebo si z týchto etikiet vytvorte vlastný katalóg obľúbených produktov.
Viac informácií
Míša z Království doporučuje
Pokiaľ radi grilujete zeleninu, rozhodne vyskúšajte grilovaný baklažán ochutený touto zmesou bylinkového korenia na gyros.
Gyros ponúkame v týchto variantoch
Dávkovanie bylinkového korenia na gyros
Narazili ste v recepte na bylinkové korenie na gyros a neviete aké množstvo odmerať? Pripravili sme pre vás tabuľku s najbežnejším dávkovaním.
Zarovnaná čajová lyžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lyžička | 3 g |
Zarovnaná polievková lyžica | 6 g |
Vrchovatá polievková lyžica | 8 g |
Miery sú samozrejme približné a vždy platí, že by ste bylinkového korenia na gyros mali dávať podľa svojich vlastných chuťových preferencií. My odporúčame 1-2 polievkové lyžice na 1 kg mäsa.
Ako sa gyros povie:
anglicky:
|
Gyros herbs seasoning
|
nemecky:
|
Gyros Kräutergewürzmischung
|
Druh kuchyne, v ktorej sa gyros s obľubou používa
Na čo sa gyros väčšinou používa
Kde kúpim bylinkové korenie na gyros?
Nielen bylinkové korenie na gyros, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.
Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane bylinkového korenia na gyros.
Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.
Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.
Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.
Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave