Milujete grécku kuchyňu, voňavé grilované mäso a svieže bylinky? Potom je táto zmes presne pre vás! Bylinkové korenie na gyros prináša vyváženú kombináciu červenej papriky, tymianu, rozmarínu a bazalky, ktorá výborne dochutí nielen tradičný gyros a souvlaki, ale aj ďalšie grilované špeciality.
Základom je jemne pálivá paprika, ktorá sa spája s aromatickými stredomorskými bylinkami. Rozmarín, bazalka a tymian dodávajú pokrmom sviežosť, zatiaľ čo cesnak a cibuľa prinášajú bohatšiu, plnšiu chuť. Jemne pikantné chilli dodáva zmesi príjemné zahriatie.
Ako použiť korenie na gyros?
- Na gyros a souvlaki – Tradičné grécke mäso je najlepšie naložiť do marinády. Zmiešajte korenie s olivovým olejom, citrónovou šťavou a trochou bieleho jogurtu. Marinujte kuracie, bravčové alebo jahňacie aspoň pár hodín, ideálne cez noc. Potom už len opečte na grile alebo panvici a podávajte v pita chlebe so zeleninou a jogurtovým dipom.
- Na grilované mäso – Ak nechcete marinovať, stačí mäso pred pečením alebo grilovaním posypať korením a jemne votrieť do povrchu. Výborne sa hodí na bravčové, kuracie aj ryby.
- Na pečené zemiaky so syrom – Korenie premiešajte s olivovým olejom a dôkladne vmasírujte do zemiakov. Pridajte syr feta alebo halloumi a upečte dozlatista.
- Na zeleninu a halloumi – Pečená cuketa, paprika alebo baklažán s bylinkovým gyros korením získajú autentickú chuť Stredomoria. Halloumi stačí pred grilovaním jemne potrieť olejom s touto zmesou.
- Do jogurtového dipu – Zmiešajte korenie s gréckym jogurtom, kvapkou olivového oleja a trochou citróna. Skvelý dip k mäsu, pita chlebu alebo hranolkám.
Ako pracovať s korením?
Korenie môžete použiť nasucho alebo v marináde. Na tradičný gyros je ideálna marináda z olivového oleja, citrónovej šťavy a jogurtu, do ktorej mäso naložíte a necháte odpočívať v chlade. Ak však nemáte čas, stačí zmes nasucho votrieť do mäsa tesne pred pečením alebo grilovaním.
Ak preferujete výraznejšiu chuť s vyšším podielom papriky, vyskúšajte aj naše paprikové korenie na gyros, ktoré prináša sýtejšiu farbu a intenzívnejšiu korenenú chuť!