Keď sa povie bylinkové maslo, málokomu ako prvé napadne zelenina. A pritom je to veľká škoda, pretože zelenina a huby na bylinkovom masle sú rýchle na prípravu, výborne chutia a voňajú tak, že aj zarytý mäsožravec si rád pridá. Navyše ide o jedlá, ktoré sa hodia ako príloha, ale obstojí aj ako samostatný chod. Z vlastnej kuchyne môžeme odporučiť niekoľko overených kombinácií, ktoré fungujú vždy.
Nové zemiaky s bylinkovým maslom a parmezánom
Táto kombinácia je jednoduchá a pritom úplne dokonalá. Stačí nové zemiaky dobre umyť (nešúpať), uvariť v šupke a potom ešte horúce premiešať s domácim bylinkovým maslom. Úplne dokonalé je korenie na bylinkové zemiaky. Je to jemná, voňavá zmes byliniek, ktorá so zemiakmi dokonale ladí.
Na záver už len posypať nastrúhaným parmezánom, chvíľu nechať rozpustiť a podávať. U nás doma je toto obľúbená večera, ktorá nikdy nesklame. Chutí aj deťom a keď máte prázdnu chladničku po návrate z chalupy, tak vám to zachráni nejeden večer.
Šampiňóny na masle s bylinkami
Šampiňóny sú výborné samy o sebe, ale keď ich zľahka opečiete na panvici s trochou bylinkového masla, premenia sa na lahôdku. Odporúčame maslo s grilovacími bylinkami alebo trochou medvedieho cesnaku, ktorý dodá jemne cesnakový podtón.
Na grile môžete použiť väčšie šampiňóny – potrite ich maslom z oboch strán, dajte na rošt a nechajte opiecť. Maslo sa pekne vsiakne a vytvorí zlatistú kôrku. Ak máte malé šampiňóniky, orestujte ich s bylinkovým maslom na panvičke.
Zeleninové prílohy, ktoré nezapadnú
Mrkva, cuketa, paprika, baklažán... všetka táto zelenina si s bylinkovým maslom rozumie. Stačí ju nakrájať, zľahka potrieť maslom a dať piecť alebo grilovať. Ak chcete o niečo výraznejšiu chuť, siahnite pri výrobe bylinkového masla po niektorom z grilovacích korení.
A ak pripravujete večeru pre vegetariánov alebo jednoducho chcete niečo ľahšie, zelenina na masle s bylinkami je ideálna voľba. Pridať môžete aj hrsť uvarenej šošovice alebo kuskusu a máte rýchly a chutný tanier, ktorý každého nadchne.
Malý tip na záver
Pripravte si viac bylinkového masla do zásoby a dajte ho do mrazničky – nakrájané na plátky bude vždy pripravené na šampiňóny, zemiaky aj grilovanú zeleninu. U nás sa väčšinou ohreje maximálne dva týždne, kým je preč.
A nebojte sa pridať vlastné nápady – napríklad maslo s kôprom a citrónom je výborné na zelený špargľu, maslo s estragónom zase ladí s hráškom alebo fazuľkami.