Novinky a recepty

Tip #20: Citrusová kôra dodá jas aj chuť

Tip #20: Citrusová kôra dodá jas aj chuť

Kôra citrusových plodov, ako sú citróny, limetky a pomaranče, je plná esenciálnych olejov, ktoré dodávajú žiarivú chuť. Nastrúhajte vonkajšiu farebnú časť kôry (vyhnite sa horkej bielej dreni) alebo jednoducho použite sušenú variantu a pridajte ju do pokrmov.Pokračovať
 
Tajomstvo maďarského kotlíka

Tajomstvo maďarského kotlíka

Maďarskom sme tento mesiac začínali a keď ide o papriku, tak tam zákonite aj musíme skončiť. A ako inak, než nad kotlíkom plným lahodného hovädzieho gulášu.Pokračovať
 
Dabing v kuchyni

Dabing v kuchyni

Herečka a dabérka Jana Štvrtecká nedávno získala významné ocenenie na poli dabingu - cenu Františka Filipovského za rok 2016 a tak sme túto príležitosť využili na zablahoželanie a na malé rozprávanie o obľúbených jedlách a ingredienciách naši priaznivky o ktorej veľmi dobre vieme, že je veľká labužnica, kulinárka a spoločne sPokračovať
 
Tip #19: Korenie na oživenie jednoduchých jedál

Tip #19: Korenie na oživenie jednoduchých jedál

Aj také jednoduché a skromné jedlá, ako sú napríklad miešané vajíčka, môžeme povzniesť pridaním korenia. Prisypte do miešaných vajíčok špeciálne namiešanú zmes korenia na miešané vajíčka, alebo si pripravte svoju vlastnú originálnu zmes s bylinkami, čiernym korením a napríklad štipkou chilli.Pokračovať
 
Údená nuselská kapusta

Údená nuselská kapusta

Inšpiráciu k poslednému receptu paprikovej sady sme získali úplne náhodne v našom obchode pri konzultácii korenia so zákazníkom, ktorý si niesol váženú kyslú kapustu. Áno, u nás v Nusliach si môžete odniesť vo vlastných nádobách nielen naše korenie a bylinky, ale cez ulicu aj kyslú kapustu na váhu.Pokračovať
 
Španielske červené perly

Španielske červené perly

V tomto stále mrazivom, ale slnečnom februárovom týždni, by sme vás radi zoznámili s červenou krásavicou z pestré paprikovej rodiny. S kvalitnou sladkou španielskou paprikou nemusí byť žiadna návšteva nečakaná. Právom sa bude hrdo hlásiť do základnej zostavy domáceho tímu korenia.Pokračovať
 
Tip #18: Pridajte korenie do strúhanky na obaľovanie

Tip #18: Pridajte korenie do strúhanky na obaľovanie

Či už pripravujete vyprážané kura, obaľované ryby alebo zeleninové lievančeky, pridajte korenie priamo do zmesi na obaľovanie. Pridaním papriky, kajenského korenia, sušeného cesnaku alebo napríklad zmesi korenia na hot wings umocníte celkový chuťový zážitok z každého chrumkavého sústa.Pokračovať
 
Rozhovor nielen o zimnom korení

Rozhovor nielen o zimnom korení

Dnes sme si vo Víkendovom Rádiožurnáli rozprávali s Patríciou Strouhalovou predovšetkým o korení, ktoré nás v zime zahreje alebo nám posilní imunitu.Pokračovať
 
Ostrý Valentín

Ostrý Valentín

Valentín sa u nás rýchlo ujal a každý sa snaží uloviť to svoje srdce a potešiť milovanú osobu, prípadne osoby. Láska prechádza žalúdkom a má rada prekvapenie a sviatok zamilovaných je tak ideálna chvíľa na dôkaz lásky a to pekne ostrý :-).Pokračovať
 
Tip #17: Korenie na pečenú zeleninu

Tip #17: Korenie na pečenú zeleninu

Pečenie alebo dusenie zeleniny je skvelý spôsob, ako zintenzívniť jej chuť a keď pridáme korenie, posunieme chuťový zážitok na ďalšiu úroveň. Jednoducho pred tepelnou úpravou posypte zeleninu obľúbeným korením. Táto technika umožňuje korenie rozvinutú v teple rúry svoju arómu a dodá zelenine hĺbku, komplexnosť a nádhernú vôňu.Pokračovať
 
Halászlé - maďarská rybia polievka

Halászlé - maďarská rybia polievka

Keď sa povie paprika, tak sa snáď všetkým vybaví Maďarsko. Recept na maďarský guláš sme pre vás prichystali na inom mieste a tentoraz si uvaríme iné tradičné maďarské jedlo - Halászlé, alebo rybiu polievku (halász - ryba, léves - polievka). Základom tejto polievky je kapor, sumec alebo zubáč.Pokračovať
 
Veľká papriková revolúcia

Veľká papriková revolúcia

Podľa vedeckých predpokladov bola prvá vyšľachtená paprika pálivá a semená tejto prapapriky sa objavili už v 7 tisícročí pred n. l. na území Mexika.Pokračovať
 
Kráľovské hovädzie na víne

Kráľovské hovädzie na víne

Deň pred samotnou konzumáciou (aby sa guláš pekne ťahal a ingrediencie sa mali čas spojiť) zahájime prípravu a nalejeme si pohár vína. Samozrejme preto, aby sme zistili, či nie je skazené a nezničilo nám celý obed :-). Vo väčšom hrnci, najlepšie v takom, ktorý sa nepripaľuje, zosklovatíme na oleji cibuľu.Pokračovať
 
Jogurtový dresing na grécky spôsob

Jogurtový dresing na grécky spôsob

Recept na jednoduchý dresing s chuťou gréckeho korenia na Tzatziki na ochutenie zeleninového šalátu alebo ako príloha k pečenému či grilovanému mäsu.Pokračovať
 
Tip #16: Sladšia chuť zeleniny vďaka koreniu

Tip #16: Sladšia chuť zeleniny vďaka koreniu

Korenie pri ochutení zeleniny dokáže zázraky. Napríklad škorica dodáva pečenej mrkve hrejivý a sladký tón, zatiaľ čo muškátový oriešok dopĺňa prirodzenú sladkosť maslovej tekvice. Experimentujte s rôznym korením, aby ste zvýraznili vlastné chute rôznych druhov zeleniny a dodajte tak zeleninovým pokrmom novú lepšiu chuť.Pokračovať
 
Testovanie čiernych korenín

Testovanie čiernych korenín

Minulý týždeň nás oslovila redakcia Čiernych oviec, či by s nami mohli natočiť krátke rozprávanie o koreniach, ktorých kvalitu testoval časopis dTest. Samotné testovanie sa týkalo baleného mletého a celého čierneho korenia, predovšetkým na obsah škodlivých látok a množstvo piperínu podľa vyhlášky 331/1997 Zb.Pokračovať
 
Tip #15: Mäso aj ryby okoreňte rovnomerne

Tip #15: Mäso aj ryby okoreňte rovnomerne

Aby bolo zaistené rovnomerné rozloženie chuti, je nevyhnutné okoreniť obe strany mäsa alebo rýb. Táto jednoduchá technika zaisťuje, že každé sústo bude dochutené k dokonalosti.Pokračovať
 
Tip #14: Z korenia na mäso pripravte marinádu

Tip #14: Z korenia na mäso pripravte marinádu

Marinovanie mäsa zmesou korenia a byliniek im nielen dodá chuť, ale tiež pomôže zjemniť mäso. Kyslé zložky, ako je citrusová šťava alebo ocot, rozkladajú bielkoviny, vďaka čomu dosiahneme krehkejšie mäso. Experimentujte s rôznymi marinádami a dodajte svojmu mäsu lahodný šmrnc.Pokračovať
 
Tip #13: Používajte korenie na mäso aj zeleninu

Tip #13: Používajte korenie na mäso aj zeleninu

Korenie a koreniace zmesi sú fantastický a jednoduchý spôsob, ako dodať mäsu a zelenine nové hlboké a komplexné chute. Použite hotové zmesi alebo si vytvorte vlastnú zmes korenia pomocou kombinácie rôznych druhov korenia a byliniek.Pokračovať
 
Tip #12: Čerstvé bylinky až na koniec

Tip #12: Čerstvé bylinky až na koniec

Čerstvé bylinky majú jemnú chuť, ktorú môžeme dlhším varením zničiť. Ak chcete maximalizovať ich účinok, pridajte čerstvé bylinky na konci procesu varenia alebo na samotný záver pri servírovaní. Bylinky tak pokrm prežiaria sviežou chuťou, vôňou i farbou a pozdvihnú váš pokrm do nových výšin.Pokračovať