Deň pred samotnou konzumáciou (aby sa guláš pekne ťahal a ingrediencie sa mali čas spojiť) zahájime prípravu a nalejeme si pohár vína. Samozrejme preto, aby sme zistili, či nie je skazené a nezničilo nám celý obed :-).
Vo väčšom hrnci, najlepšie v takom, ktorý sa nepripaľuje, zosklovatíme na oleji cibuľu. Olej použijeme najlepšie sezamový alebo klasiku masť. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso, opražíme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a nestratilo šťavu. Pridáme korenie a podlejeme červeným vínom, najlepšie polosuché odrody dornfelder, ktoré dá hovädziemu nezameniteľnú chuť.
Necháme prebublávať a ľahko upíjame zvyšné víno. Pozor, zatiaľ nesolíme. Pridáme nakrájané jablko bez jadrovníka, ktoré vďaka pektínu funguje ako prírodné zahusťovadlo. Ďalej prihodíme nakrájané slivky alebo iné sušené ovocie a vmiešame lyžičku šípkového pretlaku. Kto nemá rád šípok, jednoducho pretlak nepridá.
Stále prebublávame a popíjame červené. Večer odstavíme a necháme cez noc odležať. Ďalší deň ráno guláš dovaríme, podlievame, ochutnávame víno a tešíme sa na výborný obed. Na záver môžeme pridať trošku pretlaku a stále mierne prebublávame. V prípade potreby dosolíme alebo priostríme rozdrvenou chilli papričkou. Podávame so pečivom alebo so zemiakmi, skvelou náladou a pochopiteľne pohárom dobrého červeného vína.
Čo budeme potrebovať