Zelený čaj pri svojom spracovaní prešiel minimálnou oxidáciou a lístky si tak uchovávajú svoju sviežu zeleň. Do Európy sa dostal až v 17. storočí z Ázie, kde má čaj tisícročnú históriu a popíja sa bežne počas celého dňa. Aby sme si mohli zelený čaj čo najlepšie vychutnať, zalievame ho vodou, ktorá prešla varom, ale ochladila sa na teplotu okolo 70 °C. Príliš teplá voda spôsobí vylúhovanie trieslovín a čaj potom prekvapí horkou pachuťou. Niektoré zelené čaje je možné zalievať viackrát. Odporúčania podľa doby lúhovania a teploty vody sa líšia podľa jednotlivých druhov čaju. Okrem Číny, kde sa čaj prvýkrát objavil, je tento nápoj veľmi obľúbený napr. v Japonsku, kde pitie počas tzv. čajového obradu s vlastnou estetikou, náradím a pravidlami dotiahli k dokonalosti. Pri pití zeleného čaju určite nemusíte dodržiavať žiadny zložitý protokol, ale určite oceníte, keď si svoju šálku čaju vychutnáte v pokoji s priateľmi či sami.