Táto brazílska kráska vás privíta vôňou, ktorá okamžite pripomenie čerstvo rozlomenú tabuľku horkej čokolády. V chuti sa rozvíja jemná sladkosť s tónmi mandlí, kakaa a orieškov, doplnená o ľahkú ovocnú linku v pozadí. Nie je to káva, ktorá by vás prekvapila kyslosťou, naopak jej acidita je veľmi jemná, takže poteší milovníkov harmonickej, plnej a vyváženej šálky. Telo je krémové, hladké a zamatové, ideálne na espresso, ale krásne vynikne aj vo french presse alebo filtri.
Chuť a vôňa
V šálke dominuje čokoládovo-orieškový charakter, typický pre kvalitné kávy z Brazílie, no Jardim das Oliveiras má aj niečo navyše. Je v nej nepatrný dotyk sušeného ovocia a jemná medová sladkosť, ktorá sa rozvinie až v dochuti. Vôňa je bohatá a hrejivá, s náznakom pražených mandlí a kakaa, ktoré pretrvávajú dlho po dopití.
Pôvod a plantáž
Káva pochádza z malebného regiónu Matas de Minas v štáte Minas Gerais, oblasti známej svojou úrodnou pôdou, bohatou biodiverzitou a drobnými rodinnými farmami, ktoré sa pestovaniu kávy venujú po generácie.
Sítio Jardim das Oliveiras, vedená Simone Aparecidou Dias Sampaio Silvou, leží vo výške okolo 1 000 až 1 300 metrov nad morom a rozprestiera sa medzi olivovníkmi a rododendronmi, ktoré farme dali meno Záhrada olivovníkov.
Pestované odrody, najmä Catiguá MG1, dávajú kávam jemnosť a sladkosť, ktoré sa dokonale snúbia s tradičným brazílskym charakterom. Zrno sa spracováva metódou pulped natural, teda čiastočne odslupkovanou formou, ktorá spája sladkosť naturálneho sušenia s čistotou premytej kávy. Výsledkom je šálka s plným telom, príjemnou sladkosťou a minimálnou horkosťou.
Zaujímavosť
Káva z tejto farmy sa pravidelne umiestňuje v súťažiach kvality, napríklad Cup of Excellence Brazil, a získala aj ocenenia v regionálnych súťažiach za najlepšie spracované čerešne (Cereja Descascado). Simone Silva je jednou z mála žien, ktoré v Brazílii vedú vlastné kávové plantáže, a jej prístup k pestovaniu aj spracovaniu kávy je ukážkou poctivej práce a citlivého vnímania chutí.
Mlieť alebo nemlieť? O to tu ide.
Našu kávu ponúkame zrnkovú, nemletú, pretože práve v celých zrnách si najdlhšie uchová svoju čerstvosť, vôňu aj chuť. Ak si ju pomeliete až tesne pred prípravou, odmení vás bohatým arómou a plnou chuťou presne tak, ako to má správna káva mať. Ak však mlynček nemáte alebo si želáte, aby sme to urobili za vás, radi vám kávu tesne pred expedíciou pomelieme. Len prosím do poznámky v objednávke napíšte, akým spôsobom kávu pripravujete (espresso, turecká káva, french press, moka kanvička, prekvapkávaná…). Od toho totiž závisí správna hrubosť mletia, ktorá ovplyvní výslednú chuť vašej šálky.