Táto káva bez kofeínu sa vyrába z kolumbijskej kávy, ktorá vyniká jemnou kyslosťou a o niečo intenzívnejšou horkou príchuťou s výraznou sladkastosťou. Vôňa kávy je po mede, sladkého drievka, tmavom chlebe, pomarančoch a čerešniach, v pozadí nájdeme dymové a zemité vône. Táto bezkofeínová káva je vyrobená tzv. "mokrou" metódou alebo metódou Swiss Water.
Ako sa bezkofeínová káva vyrába?
Najbežnejšou metódou, tzv. nepriama, je odstraňovanie kofeínu pomocou organických rozpúšťadiel. V prvom kroku sa zelené zrno naparí vodnými parami, aby zväčšilo svoj objem a roztvorilo sa. To umožní ľahší prienik a kontakt rozpúšťadla, ktoré na seba viaže kofeínen. Následne sa rozpúšťadlo s kofeínom oddelí od zrna, ktoré sa opäť naparuje, tentoraz ale za účelom odstránenia aj prípadných zvyškov rozpúšťadla. Tento proces sa opakuje až do odstránenia posledných stôp rozpúšťadiel. Potom nasleduje sušenie zŕn.
Ďalším spôsobom odstránenia kofeínu je tzv. „mokrá“ metóda. Táto cesta je pomerne nákladná. Zrno je najprv namáčané vo vode za účelom vylúhovania kofeínu. Ten sa z vody odstraňuje na aktivovaných uhlíkových filtroch a potom sa zrná sušia v špeciálnych nádrží. Voda, v ktorej sú kávové zrná lúhované, so sebou strháva aj časť vonných látok. Zvyšková voda s týmito vonnými látkami sa odparením zredukuje na koncentrát, ktorým sa zrná na záver procesu postriekajú.
Mlieť alebo nemlieť? O to tu ide.
Našu kávu ponúkame zrnkovú, nemletú, pretože práve v celých zrnách si najdlhšie uchová svoju čerstvosť, vôňu aj chuť. Ak si ju pomeliete až tesne pred prípravou, odmení vás bohatým arómou a plnou chuťou presne tak, ako to má správna káva mať. Ak však mlynček nemáte alebo si želáte, aby sme to urobili za vás, radi vám kávu tesne pred expedíciou pomelieme. Len prosím do poznámky v objednávke napíšte, akým spôsobom kávu pripravujete (espresso, turecká káva, french press, moka kanvička, prekvapkávaná…). Od toho totiž závisí správna hrubosť mletia, ktorá ovplyvní výslednú chuť vašej šálky.