Rwanda Ordinery / Káva Arabica

Káva z Rwandy v sebe ukrýva niečo, čo sa slovami len ťažko opisuje. Je to ten jemný moment, keď sa sladkosť medu stretne s ovocnou sviežosťou čerešní a vznikne dokonale vyvážený šálka, ktorú si zapamätáte ešte dlho po dopití. Rwanda Ordinary je káva so silným charakterom, plným telom a krásne harmonickou chuťou, v ktorej sa spájajú tóny medu, červeného ovocia a jemná karamelová stopa.

Chuť a vôňa

Už pri mletí sa rozvinie bohaté aróma medu a zrelých čerešní, doplnené o jemný nádych sušeného ovocia. Chuť je hladká, komplexná a plná života. Stredné praženie necháva vyniknúť sladkosť a ovocnosť odrody Bourbon, bez toho, aby prehlušilo jej prirodzenú eleganciu. Káva má výrazné telo a dlhú, čistú dochuť, ktorá prechádza z ovocnej sviežosti do príjemnej sladkosti s dotykom karamelu.

Pri espresse sa prejaví jej intenzita a hĺbka, zatiaľ čo pri filtrovanej príprave získate jemnejšiu a vrstvenejšiu chuť, v ktorej sa postupne objavujú tóny medu, malín a čerešní.

Pôvod a spracovanie

Rwanda patrí medzi najzaujímavejšie kávové krajiny Afriky. Jej vysokohorské oblasti sa nachádzajú vo výške okolo 1 700 až 2 000 metrov, kde kávovníky odrody Bourbon prospievajú v sopečnej pôde bohatej na minerály. To dáva kávam z Rwandy typickú čistotu chuti a ovocný charakter.

Označenie „Ordinary“ v názve tejto kávy vychádza z tradičného rwandského pomenovania spôsobu spracovania, keď farmári kávové čerešne spracúvajú priamo na svojich malých farmách. Tento štýl, kedysi bežný v celej krajine, dáva káve autentický charakter, plnú chuť a jemnú rustikálnu notu, ktorá odlišuje Rwanda Ordinary od modernejších „fully washed“ káv.

Táto konkrétna šarža je pražená na stredný profil, ktorý krásne vyvažuje prirodzenú sladkosť bourbonskej odrody a zachováva jej ovocné jadro s nádychom karamelu a medu.

Zaujímavosť

Rwandská káva má za sebou zložitú históriu. Po období občianskych nepokojov začala krajina investovať do kvality a vzdelávania farmárov, čo prinieslo rýchly rast prestíže. Dnes patrí Rwanda medzi vyhľadávaných producentov microlotov s mimoriadne čistým chuťovým profilom – a predsa si niektoré farmy zachovávajú tradičné spôsoby spracovania, ktoré odrážajú pôvodný rwandský štýl.
Rwanda Ordinary tak predstavuje návrat k poctivým koreňom rwandskej kávy, s hlbokou, sladkou a prirodzene harmonickou chuťou, ktorá vás vtiahne do sveta africkej kávy v celej jej autentickej kráse.

Kávu vám nameleme

Mlieť alebo nemlieť? O to tu ide.

Našu kávu ponúkame zrnkovú, nemletú, pretože práve v celých zrnách si najdlhšie uchová svoju čerstvosť, vôňu aj chuť. Ak si ju pomeliete až tesne pred prípravou, odmení vás bohatým arómou a plnou chuťou presne tak, ako to má správna káva mať. Ak však mlynček nemáte alebo si želáte, aby sme to urobili za vás, radi vám kávu tesne pred expedíciou pomelieme. Len prosím do poznámky v objednávke napíšte, akým spôsobom kávu pripravujete (espresso, turecká káva, french press, moka kanvička, prekvapkávaná…). Od toho totiž závisí správna hrubosť mletia, ktorá ovplyvní výslednú chuť vašej šálky.

Odporúčané dávkovanie Na jednu šálku odporúčame 7 g rwandské kávy. Balenie 50 gramov vám teda postačí na prípravu 7 šálok.
Krajina pôvodu Rwanda