Káva zo Salvadoru má svoj nezameniteľný pokoj a eleganciu. Nie je búrlivá, neženie sa za prehnanou intenzitou a neprekvapí vás výraznou kyslosťou. Ako dobre vychovaná stredoamerická arabika vám ponúkne harmóniu, jemnosť a prirodzenú sladkosť, ktorá sa rozvíja v každom dúšku.
Chuť a vôňa
Vôňa tejto kávy pripomína pražené lieskové oriešky a karamel, s jemným podtónom vanilky a kakaa. V chuti sa objavujú tóny karamelu, čokolády a ľahkého medu, ktoré sa rozvíjajú do čistej, mierne ovocnej dochuti s nádychom sušeného jablka. Acidita je decentná, guľatá a podčiarkuje sladkosť celého šálky. Káva má stredne plné až plné telo a pôsobí hodvábne a hladko, čo z nej robí ideálnu voľbu na každodenné pitie.
Vo forme espressa vynikne sladký karamelový profil s plným telom, zatiaľ čo pri filtrovanej príprave získa jemnejší a ľahko ovocný charakter.
Pôvod a spracovanie
Táto arabika pochádza z hornatých oblastí Salvadoru, kde kávovníky rastú na sopečných svahoch v nadmorskej výške okolo 1 300 metrov. Vďaka vulkanickej pôde bohatej na minerály a ideálnym klimatickým podmienkam tu vznikajú kávy s mimoriadne čistou chuťou a sladkým profilom.
Zrno je spracované premývanou metódou, ktorá zvýrazňuje čistotu a jemnosť chuti. Pomalé sušenie na slnku a ručný výber zŕn zabezpečujú, že do šálky sa dostanú len tie najkvalitnejšie.
Zaujímavosť
Salvador patrí medzi menších producentov kávy v Strednej Amerike, no napriek tomu si drží vysokú reputáciu medzi milovníkmi výberovej arabiky. Mnohé farmy tu zostávajú v rodinných rukách už po generácie a stále sa spoliehajú na ručnú prácu a tradičné metódy spracovania. Práve vďaka tomu majú salvadorské kávy tak vyvážený a kultivovaný prejav.
Mlieť alebo nemlieť? O to tu ide.
Našu kávu ponúkame zrnkovú, nemletú, pretože práve v celých zrnách si najdlhšie uchová svoju čerstvosť, vôňu aj chuť. Ak si ju pomeliete až tesne pred prípravou, odmení vás bohatým arómou a plnou chuťou presne tak, ako to má správna káva mať. Ak však mlynček nemáte alebo si želáte, aby sme to urobili za vás, radi vám kávu tesne pred expedíciou pomelieme. Len prosím do poznámky v objednávke napíšte, akým spôsobom kávu pripravujete (espresso, turecká káva, french press, moka kanvička, prekvapkávaná…). Od toho totiž závisí správna hrubosť mletia, ktorá ovplyvní výslednú chuť vašej šálky.