Vietnam Dak Lak / Káva Arabica

Vietnam si väčšina ľudí spája s robustou, no táto káva dokazuje, že aj vietnamská arabika má čo ponúknuť. Pochádza z horskej oblasti Dak Lak (Đắk Lắk) v centrálnej časti krajiny, ktorá je známa svojou sopečnou pôdou, vlhkým podnebím a ideálnymi podmienkami na pestovanie kávovníkov. Vďaka nadmorskej výške 1 400 až 1 600 metrov tu vznikajú zrná s jemnou aciditou, vyváženou sladkosťou a prekvapivou ovocnosťou.

Chuť a vôňa

Už prvé privoňanie napovie, že táto káva má blízko k exotickej elegancii. V aróme sa mieša sladká vôňa pomarančovej kôry a vanilky, doplnená o ľahký nádych mandarínky. V chuti sa potom rozvíja jemná ovocná acidita, ktorá sa krásne spája s vanilkovou sladkosťou a čistou, medovou dochuťou. Celkový dojem je svieži, vyvážený a príjemne hladký.

Telo je stredne plné, s jemnou štruktúrou a hodvábnou textúrou. Espresso z tejto kávy pôsobí čisto a sviežo, bez horkosti, s prirodzenou sladkosťou a dlhým dozvukom. Ak si ju pripravíte ako lungo alebo cappuccino, krásne sa v nej rozvinie vanilková a ovocná zložka, ktorá sa snúbi s jemnosťou mlieka.

Pôvod a spracovanie

Kávovníky sa v Dak Lak pestujú na svahoch okolo mesta Buôn Ma Thuột, ktoré je považované za srdce vietnamskej kávy. Sopečná pôda bohatá na minerály, stály slnečný svit a vysoká nadmorská výška dodávajú zrnám bohatú chuť a výrazné aróma.

Zrná sa spracovávajú mokrou metódou, čo zaručuje ich čistotu a zvýrazňuje jemné ovocné tóny. Pomalé sušenie na slnku zase pomáha zachovať sladkosť a rovnomernú štruktúru zrna. Praženie je nastavené tak, aby káva v espresse ponúkla vynikajúcu vyváženosť medzi ovocnosťou a telom.

Zaujímavosť

Vietnam je druhým najväčším producentom kávy na svete, no len malé percento tvorí arabika z horskej oblasti Dak Lak. Miestni farmári sa však snažia ukázať, že aj vietnamská arabika môže konkurovať svetovej špičke. Vďaka starostlivému pestovaniu a spracovaniu vzniká káva, ktorá v sebe spája plnosť juhovýchodnej Ázie s jemnosťou afrických arabík.

Kávu vám nameleme

Mlieť alebo nemlieť? O to tu ide.

Našu kávu ponúkame zrnkovú, nemletú, pretože práve v celých zrnách si najdlhšie uchová svoju čerstvosť, vôňu aj chuť. Ak si ju pomeliete až tesne pred prípravou, odmení vás bohatým arómou a plnou chuťou presne tak, ako to má správna káva mať. Ak však mlynček nemáte alebo si želáte, aby sme to urobili za vás, radi vám kávu tesne pred expedíciou pomelieme. Len prosím do poznámky v objednávke napíšte, akým spôsobom kávu pripravujete (espresso, turecká káva, french press, moka kanvička, prekvapkávaná…). Od toho totiž závisí správna hrubosť mletia, ktorá ovplyvní výslednú chuť vašej šálky.

Odporúčané dávkovanie Na jednu šálku odporúčame 7 g vietnamské kávy. Balenie 50 gramov vám teda postačí na prípravu 7 šálok.
Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 8. 2026
Krajina pôvodu Vietnam