Koreni na ázijskú ryžu BIO / Korenie

Ak milujete ázijskú kuchyňu, s týmto korením si doma vykúzlite jedlá, ktoré majú vôňu exotických diaľok, a z obyčajnej ryže spraví ohňostroj chutí. Korenistá ryža si skvele rozumie s čínskou klasikou, thajskými kari alebo vietnamskými stir-fry dobrotami. Či už ju klasicky varíte, dusíte v kokosovom mlieku alebo smažíte s vajíčkom, ryža s ázijským korením bude vždy niečo výnimočné.

Čo v tomto korení na ryžu vlastne je?

Základ tvorí trojica, ktorá nikdy nesklame – cesnak, cibuľa a čierne korenie. A potom prichádzajú klasiky ázijskej kuchyne: zázvor a citrónová tráva totiž pridávajú sviežosť a exotickú vôňu, ktorá vám pripomenie jedlá z uličiek Bangkoku alebo Hanoja. No a jemné chilli zmesi dodá tú pravú štipku pikantnosti – tak akurát, aby to bavilo, ale nezničilo nám chuťové poháriky na celý týždeň.

Na čo všetko sa toto korenie hodí?

Toto korenie na ryžu nepatrí k tým, ktoré na poličke márne čakajú na svoju príležitosť. Pretože keď si k nemu privoňáte, začnete s ním čarovať každý deň. Stačí obyčajná ryža, trocha korenia a zrazu máte na tanieri jedlo, ktoré poteší všetky zmysly. Ale prečo sa obmedzovať len na ryžu, však?

  • Do rezancov, cestovín, kuskusu, bulguru aj pšena – keď nechcete zostať len pri ryži, táto zmes rozumie aj iným prílohám. Skvele funguje v teplých aj studených šalátoch, do krabičky do práce aj na letný piknik.
  • Na zeleninu – či už ju grilujete, pečiete alebo restujete na panvici. Mrkva, paprika, cibuľa, cuketa – všetko dostane s týmto korením nový rozmer orientálnej kuchyne.
  • Do polievok – pridajte korenie napríklad do ázijského vývaru s rezancami a koriandrom. Ale pokojne aj do jednoduchej mrkvovej alebo tekvicovej krémovej polievky. Korenie jej dodá príjemné zahriatie a jemný exotický nádych.
  • K mäsu, tofu aj rybám – ľahko korenené kuracie kúsky, krevety na panvici alebo pečené tofu – táto zmes korenia má tú výhodu, že dodá chuť, ale neprebije ostatné ingrediencie. Všetko krásne vynikne v dokonalej rovnováhe.

Tip na záver

Ak vás baví voňavá, jemne pikantná korenistá ryža s exotickým nádychom, vyskúšajte aj korenie na Bombajskú ryžu. Má príjemne hrejivú a zaoblenú chuť s klasickými ingredienciami indickej kuchyne. Je ideálne napríklad ku kari, šošovici alebo pečenej zelenine.

Zloženie korenie na ryžu
Krajina pôvodu Nemecko
Druh kuchyne, v ktorej sa korenie na ryžu s obľubou používa
 
Na čo sa korenie na ryžu väčšinou používa