Ticinské korenie prináša chuť najjužnejšieho švajčiarskeho kantónu Ticino, kde sa spája tradičná švajčiarska kuchyňa s talianskym temperamentom. Táto aromatická zmes byliniek, húb a korenín dodá jedlám nielen bohatú chuť, ale aj typické stredomorské aróma s jemným nádychom alpskej kuchyne. Ak si predstavíte švajčiarske syry, poctivé dusené mäso a hubové rizotá ochutené voňavými bylinkami, ste na správnej stope. A práve Ticinské korenie zachytáva túto atmosféru v každej štipke.
Aromatické Ticinské korenie sa výborne hodí na dusené hovädzie mäso, ktorému dodá hĺbku a vôňu byliniek, no zďaleka nekončí len pri ňom. Môžete ho pridať do šalátových dresingov, posypať ním roastbeef, ochutiť teľacie koleno alebo dochutiť zeleninové jedlá. Jeho jemne pikantná, zemitá a bylinková chuť krásne podčiarkne hubové rizoto, domáce fondue či raclette. A ak chcete vyskúšať niečo netradičné, skúste ho na pečené sladkovodné ryby alebo zapečené mäso – budete prekvapení, ako skvele zvýrazní ich chuť.
Ako používať Ticinské korenie?
Táto zmes sa hodí do širokej škály jedál, ktorým dodá zaujímavú chuťovú hĺbku a prevonia ich stredomorskými bylinkami:
- Na mäso a ryby – Ticinské korenie je ideálne na pečené aj dusené hovädzie, teľacie či jahňacie mäso. Stačí mäso pred prípravou potrieť olejom, posypať zmesou a nechať chvíľu odležať. Výborne dochutí aj pečené ryby, najmä pstruha alebo zubáča.
- Do syrových jedál – Zmes sa skvele hodí k obľúbenému švajčiarskemu raclette alebo fondue. Bylinky a huby krásne doplnia bohatú chuť syrov a dodajú im sviežosť a arómu horských rastlín.
- Na cestoviny a rizoto – Pridajte Ticinské korenie do hubového rizota alebo cestovín s jemnými smotanovými či paradajkovými omáčkami. Kombinácia bazalky, oregana, koriandra a húb zvýrazní chuť jedla a dodá mu stredomorský charakter.
- Do omáčok a dresingov – Korenie je skvelé na prípravu omáčok k mäsu, najmä paradajkových alebo smotanových variantov. Dá sa tiež zmiešať s olivovým olejom a citrónovou šťavou a vytvoriť tak chutný dresing na zeleninové šaláty.
- Na zapekané jedlá – Ticinské korenie sa výborne hodí k zapečeným zemiakom, lasagniam alebo zapečenej zelenine. Stačí ho pridať do bešamelu alebo posypať jedlo pred zapečením.
Ticinské korenie – spojenie Álp a Stredomoria na vašom stole
Kantón Ticino je známy svojou jedinečnou gastronómiou, ktorá spája taliansku a švajčiarsku kuchyňu. Táto zmes prináša typické suroviny oboch krajín – voňavé stredomorské bylinky, jemné lesné huby a pikantné korenie. Či už pripravujete pečené mäso, omáčky alebo syrové špeciality, Ticinské korenie vám pomôže vytvoriť autentický chuťový zážitok s nádychom slnečného Talianska aj alpskej sviežosti.
Zloženie ticinského korenia
cibuľa,
cesnak,
bazalka,
oregano,
majoránka,
hríby,
rozmarín,
koriander,
korenie,
petržlen vňať,
zeler,
paprika,
šampiňóny
Môže obsahovať stopy horčice, zeleru, sezamu, lepeku a mandlí.