Zmes korenia Zatar (Za'atar) je populárna predovšetkým v krajinách severnej Afriky a Blízkeho východu, v Jordánsku, Libanone, Sýrii alebo v Turecku. Tradične sa Zatar používa na ochutenie pečeného chleba. Stačí rozmiešať korenie s trochou olivového oleja a vyrobiť pastu, ktorou sa chlieb natiera alebo sa do neho namáča.
Pasta zo Zataru je tiež skvelá na marinovanie mäsa a hydiny. Okrem mäsitých pokrmov je Zatar vďaka kyslosti sumahu a orieškovej chuti sezamu veľmi obľúbený vo vegetariánskej kuchyni napr. na grilovanú alebo dusenú zeleninu či grilované syry.
Zo Zátaru tiež môžeme pripraviť vynikajúce bylinkové maslo na grilovanie. Aby sa rozvinula chuť Zátaru, najprv ho ľahko opražte na panvici bez oleja pokiaľ sezamové semienka nehnednú a korenie nezačne krásne voňať. Po vychladnutí upražené korenie zmiešajte s maslom. Hotové bylinkové maslo uložte do chladničky. Okrem bylinkového masla môžete z opraženého Zátaru pripraviť napr. tvarohový dip na surové zeleninové tyčinky.
Zatárom sa tiež korenie hummus, kuskus , zeleninové šaláty a karbonátky alebo polievky. S obľubou sa tiež pridáva do pizze alebo omelety.
Zloženie Zataru
Môže obsahovať stopy zeleru a horčice.