Na masové valčeky čevapčiči dnes narazíte od Slovinska až po Bulharsko a všetci vám budú hovoriť, že to je ich národné jedlo a že len oni majú tie najlepšie a pravé čevapčiči.
A pravdu budú mať tak trochu všetci, pretože čevapčiči na Balkáne rozšírili počas nadvlády Turkov za osmanskej ríše povstaleckej skupiny Hajdukov. Títo bojovníci predsa len nemali veľmi pokojný život a tak si pripravovali jednoduché a rýchle jedlo v podobe zmesi kúskov jahňacieho, hovädzieho a bravčového mäsa, ktoré si opekali nad ohňom.
Do mletého mäsa sa obvykle pridáva len korenie, soľ, paprika a cibuľa. V Bulharsku chuť vylepšujú korením zvané Čubrica, čo je jednak bulharský názov pre saturejku a tiež pre zmes bylinkového korenia so saturejkou a pískavicou.
Pri servírovaní sa k čevapčiči podáva čalamáda, cibuľka a kyslá smotana. V našich krajoch sa často namiesto smotany dáva horčica, nad čím by sa na Balkáne pozdvihlo nejedno husté obočie.
Recept pre 4 osoby:
Mäso zmiešame s prelisovaným cesnakom, soľou, paprikou, mletým čiernym korením a korením Čubrica. Všetko dobre prepracujeme a mäso necháme odležať do druhého dňa v chladničke, aby sa chuti lepšie prepojili. Malé valčeky sa lepšie tvarujú, pokiaľ si budeme ruky namáčať do vody. Vytvarované valčeky môžeme piecť na mriežke pod grilom v rúre, na papieri na pečenie v rúre vyhriatej na 200°C, smažiť na panvici alebo pripraviť tradične na vonkajšom grile. Ako príloha sa odporúča zeleninový Ajvar, na drobnú pokrájaná čerstvá cibuľka a kyslá smotana alebo tvaroh.