V utorok 9. mája 2023 odvysielala redakcia Čiernych oviec na Českej televízii reportáž o testovaní vanilkových cukrov známeho časopisu dTest. Redakcia dTestu si nechala v laboratóriách otestovať ako klasické vanilkové cukry, tak aj cukry vanilínové, ktoré zakúpili v slovenských supermarketoch. Na porovnanie navyše pridali ešte tri vzorky rovnakých produktov predávaných v nemeckých obchodoch. Z celkom 11 testovaných vanilkových cukrov nemeckej kvalite zodpovedali iba tri výrobky zo slovenských reťazcov. A dokonca aj umelo vyrábané vanilínové cukry nedopadli najlepšie a aj v týchto chemických náhradách sa našli biedne produkty, ktoré obsahovali sotva tretinu vonných látok, ako tie najkvalitnejšie.
V programe Míša Schneedorferová z nášho Kráľovstva hovorila nielen o vanilke a jej vlastnostiach, ale aj o domácej výrobe vanilkového cukru. Pokiaľ teda nechcete riskovať pečenie s vyvyšptalým vanilkovým cukrom, radšej si ho vyrobte doma z čerstvej a kvalitnej vanilky.
Výroba domáceho vanilkového cukru
Výroba domáceho vanilkového cukru je naozaj jednoduchá. Potrebujete len cukor a vanilkový struk. Cukor môže byť práškový alebo kryštál, rafinovaný alebo trstinový, podľa toho, ktorý vám vyhovuje viac. Na kilo cukru odporúčame tri struky vanilky. Môžete použiť ako populárne struky z Ugandy, tak aj legendárnu vanilku z Madagaskaru.
Vanilkový struk pozdĺžne narežete a lyžičkou alebo nožom vyškrabnite semienka. Semienka vanilky zmiešajte s cukrom a nasypte do dózy. Do cukru ešte zapichnite vanilkové struky a jeden až dva týždne nechajte stáť. Zhruba ob deň dózu s cukrom pretrepte, nech sa vanilková chuť rovnomerne prelne.