30. mája 2023
Taliansko, krajina romantiky, umenia a histórie, je preslávená svojou vynikajúcou kuchyňou. V srdci talianskej gastronómie sa skrýva tajná pokladnica korenia, ktorá oživuje chute a vône svetovo preslávených jedál. Pokračovať
|
27. mája 2023
28. mája sa každý rok oslavuje medzinárodný deň hamburgera. Tento ikonický pokrm, ktorý si získal srdce a predovšetkým žalúdky ľudí na celom svete, má fascinujúcu a bohatú históriu a ešte bohatšie možnosti jeho prípravy a ochutenia. Pokračovať
|
22. mája 2023
Losos sa na jedálenskom stole radí k vyhláseným delikatesám a tak si rozhodne zaslúži výnimočné ingrediencie. Prinášame vám tip na lososové špízy s Fleur de sel a kardamómom, ktoré sa stanú excelentnou ozdobou vášho stola. Pokračovať
|
16. mája 2023
Aj keď kuracie mäso patrí k najobľúbenejším a najbežnejším pokrmom, jeho chuť nie je príliš výrazná a preto nám dáva skvelý priestor skúšať rôzne korenia a experimentovať s novými chuťami. Existuje mnoho rôznych druhov korenia, ktoré sa skvele hodia na pečené kuriatko, a ktoré nám pomôže pripraviť skutočnú kulinársku lahôdku. Pokračovať
|
10. mája 2023
V utorok 9. mája 2023 odvysielala redakcia Čiernych oviec na Českej televízii reportáž o testovaní vanilkových cukrov známeho časopisu dTest. Redakcia dTestu si nechala v laboratóriách otestovať ako klasické vanilkové cukry, tak aj cukry vanilínové, ktoré zakúpili v slovenských supermarketoch. Pokračovať
|
1. mája 2023
Ak radi grilujete, tak by ste si rozhodne mali vyskúšať výrobiť vlastnú domácu barbecue omáčku. Je to prekvapivo jednoduché a budete žať obdivné pohľady od všetkých hostí, až sa dozvie, že si omáčky robíte sami. Pokračovať
|
24. apríla 2023
Lassí je známy indický nápoj na báze jogurtu, ktorý je obľúbený pre svoju neuveriteľne osviežujúcu chuť. Tento nápoj vznikol okolo roku 1000 pred naším letopočtom a z dnešného pohľadu sa dá označiť ako najstarší recept na „smootie“. Pokračovať
|
8. apríla 2023
Aj keď v českej kuchyni estragón patrí skôr k neznámemu koreniu, vo francúzskej kuchyni sa radí k vrcholu gastronómie. Táto aromatická bylinka sa môže použiť ako čerstvá, tak aj sušená a jej ľahko horkastú chuť nájdeme vo všetkých možných druhoch jedál od šalátov až po grilované ryby a hydinu. Takže, ak chcete ochutnať niečo nové, pokračujte v čítaní. Pokračovať
|
3. apríla 2023
Vylepšite si tradičnú jarnú plnku netradičným korením. Veľkonočná plnka je jedným z najobľúbenejších jedál týchto sviatkov, ktoré sa často pripravuje na veľkonočný obed. Tento recept na veľkonočnú plnku je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu, ale napriek tomu vynikne vynikajúcou chuťou a sviežosťou, ktorá rozžiari každý sviatočný stôl. Pokračovať
|
25. marca 2023
Jarné slniečko sa na nás už nejaký ten piatok smeje, teploty stúpajú a tak je najvyšší čas rozpáliť naše grily a užiť si tú nenahraditeľnú chuť čerstvo grilovaného mäsa, rýb, zeleniny alebo aj ovocia. Aby to naše grilovanie ale nebolo také fádne, poďme objaviť nové chute a prekvapiť rodinu a našich priateľov exotikou s korením z celého sveta. Pokračovať
|
8. marca 2023
Bobkový list má medzi bylinkami významné miesto. Už v antickom Grécku a Ríme bol vavrín symbolom cnosti a múdrosti, a tak sa stal obľúbeným medzi básnikmi, lekármi, vládcami a bojovníkmi. Verilo sa, že chráni nositeľa pred zlými duchmi a hnevom bohov. Pretože ale tieto vlastnosti neboli nikdy historicky potvrdené, sústreďme sa radšej na jeho kúzlo pri varení, ktoré nám môže zaistiť slávu a vďaku u našich stravníkov. Pokračovať
|
7. februára 2023
Možno vás prekvapí, že kráľ korenia - čierne korenie - vládne nielen na tanieri, ale dokonca sa z neho dá pripraviť aj čaj. Korenistý čaj je vynikajúca voľba pre všetkých, ktorí hľadajú účinný spôsob, ako si uľaviť od prechladnutia alebo bolesti v krku. Tento horúci a korenený nápoj, ktorý je známy pre svoje vlastnosti pomáhajúce udržiavať zdravie, sa ľahko pripraví len z čierneho korenia, vody a medu. Pokračovať
|
3. januára 2023
Kurča à la hus je zaujímavým počinom v kulinárskom svete. Toto jedlo ponúka jedinečnú možnosť pripraviť kura tak, aby sa jeho chuť a textúra podobala husi. Zvláštna technika plnenia kurčaťa chlebom nasiaknutou masťou a pečenie v pive dodáva mäsu vláčnosť a hĺbku chuti. Pokračovať
|
15. decembra 2022
V nemeckej kuchyni je hus tradičným jedlom počas sviatočných období, najmä na Vianoce. Riadne okorenená a pečená do zlatista je nemecká hus zážitkom, ktorý si užijete s pekne mastnou pusou.
Ale menej známym pokladom nemeckej kuchyne je tradičná pečená hus. Pokračovať
|
8. decembra 2022
Sečuánske korenie sa používa predovšetkým v čínskej, indickej a japonskej kuchyni. Pokračovať
|
18. novembra 2022
Tonka. Cukroví dodá silnú aromatickú chuť vanilky, mandlí a škorice. Pri pečení môžete tonku jednoducho použiť namiesto vanilky. Pokračovať
|
8. októbra 2022
Práve k nám prišlo množstvo nových krásnych mlynčekov na korenie a džezvy na kávu. Tak sa u nás zastavte, než zase zmizne! Pokračovať
|
1. septembra 2022
Jeseň je tu as ňou aj tradičný čas tekvíc, ktorý je sprevádzaný pátraním po klasických aj neobvyklých receptoch a návodoch čo z tekvíc uvariť alebo upiecť. Pokračovať
|
9. augusta 2022
Svieža kombinácia červených paradajkových jabĺčok, žiarivo bielej mozzarelly a zelených lístkov bazalky, ktorá na tanieri vytvára typickú farebnú paletu Caprese šalátu, býva ozdobou nejednej záhradnej párty. Pokračovať
|
27. júna 2022
Boli sme oslovení neďalekou Základnou školou Táborská v Prahe 4, či by sme pre žiakov a žiačky 6. B pripravili prednášku o korení pre projektový deň Poznávame všetkými zmyslami.
Náš kolega Kamil sa prednášky s nadšením ujal a pre deti pripravil pracovné listy a skúmavky s rôznym korením z celého sveta. Pokračovať
|