Jarné slniečko sa na nás už nejaký ten piatok smeje, teploty stúpajú a tak je najvyšší čas rozpáliť naše grily a užiť si tú nenahraditeľnú chuť čerstvo grilovaného mäsa, rýb, zeleniny alebo aj ovocia. Aby to naše grilovanie ale nebolo také fádne, poďme objaviť nové chute a prekvapiť rodinu a našich priateľov exotikou s korením z celého sveta.
Základom tejto zmesi korenia s exotickým názvom sú dva druhy korenia, ktoré v spojení s rozmarínom a tymianom dávajú pripravovanému mäsu veľmi špecifickú chuť. Jej vlastnosti ocenia predovšetkým tí, ktorí chcú zachovať pôvodnú chuť pripravovaného mäsa, ale zároveň dodať pokrmu niečo zvláštne až výnimočné.
Ako na kráľovskej hostine sa budete cítiť po jedle ochutenom touto zmesou korenia zloženého z rôznych druhov drvených korenín, papriky, koriandra a pískavice alebo gréckeho sena. Vhodná je predovšetkým na minútky z hovädzieho, bravčového, kuracieho i rybieho mäsa. Ďalej aj na vyprážanie, pečenie či nakladanie mäsa a syrov, napríklad nakladaný hermelín.
Zmes korenia Piri-Piri je pôvodom z Afriky a do Európy sa dostala vďaka portugalským moreplavcom. Chilli papričky, ktoré sú jej základom, obsahujú látky napomáhajúce tráveniu a spomaľujúce fyziologické procesy starnutia. V Portugalsku sa zmes korenia Piri-Piri tradične používa na kura, ale možno ju s úspechom pridať aj na iné druhy mäsa či na grilovanú zeleninu.
Hovorí sa, že ak chcete ochutnať všetky kuchyne sveta, stačí zájsť do New Yorku. A podniky ponúkajúce poriadne steaky tam nebudete musieť hľadať dlho. Táto pikantná zmes dokonale ochutí všetky druhy grilovaného mäsa, rýb a zeleniny. Ľahko si tak doma pripravíte rozmanité chute a vône, ktoré sa miešajú v americkej metropole.
Špeciálne namiešaná zmes korenie kombinuje dokonalú pálivosť chilli s výraznou chuťou korenia, cibule a cesnaku s jemnou a plnou chuťou papriky. Spoločne vytvárajú dráždivú symfóniu chutí, ktorá premení vaše kuracie krídelká na lahodné pochúťky
Grilovanie rýb nie je nijako zložitý proces as touto hrubozrnnou zmesou korenia bude chuťový zážitok zaručený. Korenie je vhodné na grilované sladkovodné ryby ako je kapor alebo pstruh, ale aj morskú tresku alebo pangasia. Pretože ryby, na rozdiel od iných mäsa, nemajú príliš výraznú chuť, odporúčame dávať skôr menšie množstvo korenín.
Mierne štipľavá, sladkastá zmes korenia a byliniek na ochutenie grilované alebo inak tepelne upravenej zeleniny. Táto zmes korenia dodá grilovanému baklažánu, tekvici, cukete, paprikám, paradajkám a ďalšej zelenine mierne pálivo-sladkú chuť. Svoje uplatnenie toto korenie nájde pri ochutení nielen grilovanej, ale aj inak tepelne upravenej zeleniny.
Táto lahodná neostrá zmes korenia s medom je ľahko sladká s príjemnou cesnakovou arómou. Skvele s ňou ochutíte rebierka alebo grilované krídielka. Medovo sladkú marinádu si pripravíte, keď zmiešate túto zmes korenia s olejom, jogurtom, pretlakom alebo prelisovanými paradajkami.
Samozrejme pri grilovaní myslíme i na deti a priateľov, ktorí nie sú priaznivci štipľavých chutí. Tým urobí radosť táto nepálivá príjemne voňajúca zmes grilovacieho korenia.
Pri grilovaní samozrejme nesmieme zabudnúť ani na prílohu. Táto zmes korenia je ideálna na ochutenie pečených a vyprážaných zemiakov, hranoliek alebo amerických zemiakov.
Pikantná zmes korenia, byliniek a rumovej arómy na bravčové a iné pečienky, minútky a grilovanie. Aby sa zachovala rumová aróma, mäso okoreňte až tesne pred koncom tepelnej úpravy.
Z tejto zmesi korenia a oleja pripravíte jemne štipľavú marinádu na kuracie stehienka alebo krídielka. Mäso do marinády naložte najlepšie deň pred grilovaním.
Ako horúce tuniské piesky, odkiaľ táto obľúbená zmes pochádza, zanechá harissa stopu vo vašich ústach. Pálivosť nie je vďaka ostatným zložkám tak priamočiara, ale napriek tomu sa radí k najpálivejším zmesiam korenia.
Toto korenie môžete použiť ako na klasický grilovaný hermelín, tak aj na ďalšie druhy syrov ako napr. na 'feta' alebo napríklad obľúbené olomoucké syrečky. Pred grilovaním si z korenia a oleja pripravte marinádu, ktorú syr dôkladne potrite zo všetkých strán a nechajte ho aspoň pol hodiny marinovať. Takto pripravený syr zabaľte do alobalu a dajte na rozpálený gril.
Stále nemáte dosť?
Tak tu nájdete ďalších
50 božských
korenie na grilovanie.