Rímska rasca mletá / Korenie
Ak milujete vôňu orientálnych jedál, rímska rasca (alebo cumin) by vám v kuchyni rozhodne nemala chýbať. Je základom indických, arabských aj mexických receptov a jej výrazná, jemne zemitá chuť s náznakom horkosti a dymovým podtónom dokáže vykúzliť Orient na každom tanieri. V porovnaní s klasickou rascou je jemnejšia, teplejšia a korenistejšia. Rozhodne nie je vhodné klasicku a rímsku rascu zamieňať.
Rímska rasca sa skvele hodí do karí, chilli con carne, kebabu či pilafu. Nechýba ani v cícerovom hummuse, indických masalách či mexických fazuľových jedlách. Je výborná v polievkach, omáčkach, pečive, syroch aj zeleninových zmesiach, ktorým dodá hĺbku a ľahko exotický šmrnc. A čo tak ju krátko opražiť na panvici? Jej vôňa sa nádherne rozvinie a chuť získa ešte intenzívnejší podtón.
Na čo všetko môžeme rímsku rascu použiť?
Mletá rímska rasca je neuveriteľne univerzálna. Môžete ju pridať do jedla hneď na začiatku varenia, aby sa jej chuť krásne rozvinula, alebo ju použiť až na záver ako dochucovadlo.
- Základ orientálnej kuchyne – nepostrádateľná v karí, garam masale, chilli zmesiach, pilafe, kebabe a mexických jedlách.
- Polievky a omáčky – rímska rasca sa skvele hodí do strukovinových polievok, šošovicových dálov alebo smotanových omáčok.
- Hummus a cícerové jedlá – nevyhnutná ingrediencia pre pravý hummus, falafel alebo cícerové ragú.
- Pečivo a syry – cumin krásne dochutí chlebové placky, slané tyčinky aj zrejúce syry.
- Grilované mäso a zelenina – rímska rasca výborne ladí s jahňacím, kuracím aj s pečenou zeleninou ako tekvica, mrkva či zemiaky.
Ako získať z rímskej rasce ešte viac chuti?
Chcete, aby sa chuť rímskej rasce naplno rozvinula? Najlepší trik je pridať ju do jedla spolu s tukom – napríklad s olejom, maslom alebo ghí. Teplo ju krásne prepojí s ostatnými chuťami a dodá pokrmu tú správnu hĺbku. A ak túžite po naozaj intenzívnej aróme, siahnuť môžete po celej rímskej rasci, ktorú najskôr nasucho opražíte na panvici a potom podrvíte – ten rozdiel spoznáte hneď!
Kde sa pestuje
Ázia, Stredomorie, severná Afrika
Zaujímavosť
Existuje dôvod, prečo sa rímska rasca používa takmer v každej kuchyni na celom svete, prečo ho Gréci používali pri liečení a prečo ho Egypťania využili v procese mumifikácie. Rasca je voňavá, výrazná a všetko chutí úplne úžasne. (S výnimkou múmií.)
Recept
Bulharská špecialita Kebabče 500g mletého teľacieho mäsa, 1 lyžica mletej rímskej rasce, 1 lyžička mletého bieleho korenia, 1 lyžička soli, 1 hrnček vody Do mäsa miesením zapracujeme vodu a všetko korenie. Necháme najlepšie cez noc odležať v chladničke. Tvarujeme valčeky 10cm dlhé a 3cm hrubé, opekáme na grile. Podávame s bielym pečivom a šopským šalátom.
Krajina pôvodu
Sýria
Etiketa pre mletá rímska rasca
Cena: 0,15 EURKúpiť etiketu
Označte si svoje dózy štýlovou etiketou na hnedej odolnej samolepke. K tomu navyše dostanete aj etiketu s popisom a zložením, ktorú tiež môžete na dózy nalepiť. Alebo si z týchto etikiet vytvorte vlastný katalóg obľúbených produktov.
Viac informácií
Rímska rasca je dostupná v týchto variantoch
Dávkovanie mletej rímskej rasce
Narazili ste v recepte na mletá rímska rasca a neviete aké množstvo odmerať? Pripravili sme pre vás tabuľku s najbežnejším dávkovaním.
Zarovnaná čajová lyžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lyžička | 3 g |
Zarovnaná polievková lyžica | 7 g |
Vrchovatá polievková lyžica | 9 g |
Miery sú samozrejme približné a vždy platí, že by ste mletej rímskej rasce mali dávať podľa svojich vlastných chuťových preferencií.
Ako sa rímska rasca povie:
iné názvy:
|
šabrej rascovitý, džínsy, komíno, kimion, kumín
|
latinsky:
|
Cuminum cyminum
|
česky:
|
rímsky kmín, kumín
|
anglicky:
|
cumin, roman caraway
|
nemecky:
|
Kreuzkümmel, Romischer Kümmel
|
francúzsky:
|
cumin romain
|
Druh kuchyne, v ktorej sa rímska rasca s obľubou používa
Na čo sa rímska rasca väčšinou používa
Kde kúpim mletá rímska rasca?
Nielen mletá rímska rasca, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.
Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane mletej rímskej rasce.
Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.
Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.
Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.
Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave