Chimichurri – argentínska kulinárska perla
Korenie chimichurri prináša do vašej kuchyne autentickú chuť Argentíny. Z tejto hrubej zmesi korenia a zeleniny, ktorá nie je príliš ostrá, sa pripravuje tradičná juhoamerická omáčka chimichurri, ktorá sa dáva ako príloha k hovädziemu steaku. Chimichurri je ale známe svojou univerzálnosťou a tak si túto jednoduchú lahôdku môžeme užiť aj napríklad so zeleninovými alebo cestovinovými šalátmi.
História chimichurri
Ako sme už spomenuli, chimichurri pochádza z Argentíny, kde je neodmysliteľnou súčasťou storočnej kulinárskej kultúry. Jej pôvod je spojený s argentínskymi gaučmi, ktorí ju používali ako dochucovadlo k mäsu pripravovanému na otvorenom ohni. Dodnes je teda chimichurri v Argentíne obľúbené najmä pri grilovaní, ale jej využitie je samozrejme oveľa bohatšie. Omáčka chimichurri je tradične pripravovaná z byliniek a korenia, ktoré sa kombinujú s octom a olejom.
Chuť a aróma chimichurri
V chuti korenia chimichurri objavíme sladkosť cibule a papriky, pikantnosť cesnaku zvýrazneného jemnou štipľavosťou čierneho korenia. To všetko je skombinované so sviežou bylinkovou chuťou petržlenu a oregana a doplnené soľou a cukrom v ideálnom pomere.
Využitie chimichurri v kuchyni
Chimichurri je nepostrádateľnou ingredienciou pre všetkých milovníkov grilovania, kde sa pripravuje ako omáčka ku grilovanému hovädziemu steaku. Okrem omáčky môžeme z korenia chimichurri pripraviť aj marinádu. Chimichurri je skvelé nielen na hovädzie, ale aj pre ochutenie kuracieho či ovčieho mäsa, minútok alebo pečienka. Toto korenie ale môžeme pridať aj do polievok, omáčok alebo zeleninových a syrových pokrmov. Chimichurri je tiež vynikajúcim pomocníkom na prípravu šalátov a nátierok, ktorým dodá sviežu a pikantnú chuť.
Tip na recept: chimichurri omáčka
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na tradičnú argentínsku omáčku ku grilovanému mäsu:
- 3 polievkové lyžice korenia chimichurri
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky červeného vínneho octu
- Šťava z jedného citróna
Zmiešajte všetky ingrediencie v miske a dôkladne premiešajte. Nechajte chute prepojiť aspoň dve hodiny v chladničke. Hotovou omáčkou prelejte pokrájaný grilovaný steak.