Med v kuchyni? „Jasné,“ poviete si, „tak akurát do čaju alebo kaše.“ No a čo tak na mäso? Sladká chuť, ktorá sa pri pečení nádherne skaramelizuje, trochu vám zalepí prsty, ale nakoniec vás prinúti vylízať tanier.
Že sa med s mäsom kamaráti, to vie celý kuchársky svet. V Amerike fičia na honey garlic chicken, Kórejci majú chrumkavé dakgangjeong a kto niekedy ochutnal poriadne rebrá s medovou glazúrou, ten vie, že sladké + šťavnaté = svätý grilovací grál.
Medová marináda je jednoduchá, ale robí zázraky. Dodá mäsu šťavnatosť, vytvorí krásne lesklý povrch a vonia tak, že k vám pri pečení prídu na návštevu príbuzní aj zo susednej dediny. Či už teda medovú marinádu použijete na kuracie stehná, bravčovú krkovičku alebo rebrá, vždy z toho bude niečo, čo zmizne skôr, než stihnete povedať „k stolu“.
A teraz to hlavné: čím ju ochutíme? Tentoraz sme siahli po výbornej zmesi korenia na údené barbecue, ktoré je pikantné, jemne nasladlé a s údenými tónmi príjemne pálivých chipotle papričiek. Je to ideálne grilovacie korenie pre tých, ktorí chcú údenú chuť bez toho, aby im pri tom horeli pery. S medom sa krásne prepojí a na mäse vytvorí jemne karamelizovanú kôrku, ktorá chutí ako BBQ sen.
Recept na medovú BBQ marinádu
Čo budete potrebovať (na cca 500 g mäsa):
- 4 lyžice tekutého medu
- 2 lyžice korenia Barbecue údené BIO
- 1 lyžica rastlinného oleja (napr. repkový alebo olivový)
- šťava z 1/4 citróna alebo limetky
Ako na to:
Všetko dajte do misky a poriadne premiešajte, kým nevznikne krásne voňavá marináda. Potom mäso dôkladne potrite zo všetkých strán, zavrite do krabičky alebo zabaľte do fólie a šupnite do chladničky. Ideálne je cez noc, ale aj 3–4 hodiny urobia svoje.
Potom už len trpezlivo pečte alebo grilujte. Hlavne pomaly a s láskou. Vďaka medu sa zmes pekne prichytí k mäsu a skaramelizuje, takže vytvorí voňavú, jemne údenú kôrku. A to je presne to, čo chcete.
Tip na záver
Ak chcete trochu zaexperimentovať, vymeňte citrón za pomarančovú šťavu. Mäso tak získa ovocnejší nádych. A ak máte radšej ostrejšie chute, pokojne pridajte lyžičku chilli chipotle navyše.
A keby vám po pečení zostalo trochu výpeku – nevyhadzujte! Stačí pridať lyžicu vody, premiešať a máte rýchlu BBQ omáčku napríklad k pečeným zemiakom alebo kukurici.