Chipotle sú drvené červené chilli papričky jalapeño s charakteristickou dymovou arómou, ktorá dodá vašim pokrmom príjemne údenú pikantnú chuť. Toto korenie je ideálne pre všetkých milovníkov ostrých jedál, ktorí chcú obohatiť svoje recepty o netradičnú pálivú chuť.
Prečo majú tieto chilli papričky údenú chuť? Zrelé červené jalapeño chipotle papričky majú silnú dužinu, kvôli ktorej nie sú vhodné na klasické sušenie na vzduchu. Preto sa suší údením v dyme z dreva ovocných stromov. A práve tento proces im dodáva jedinečnú ovocnú chuť s výraznou dymovou arómou, vďaka ktorej sú tieto papričky tak obľúbené a nezameniteľné po celom svete.
Chuť a aróma chipotle papričiek
Chipotle papričky majú výraznú, dymovú chuť s pikantným dozvukom. Sú stredne pálivé, takže sú ideálne nielen pre ostrejšie mexické jedlá, ale nemusíte sa báť ich pridať do ďalších rôznych jedál.
Využitie chipotle v kuchyni
Tieto chilli papričky sú veľmi univerzálne a môžu byť použité v mnohých rôznych jedlách. Samozrejme ich tradičnou domovinou je Mexiko, takže ich môžeme pridať napríklad do tacos alebo burritos, kde dodajú mäsu a zelenine príjemne pikantnú a dymovú arómu. Táto ich chuť je ale skvelá aj do barbecue omáčok alebo dresingov. Barbecue omáčky pripravené z chipotle papričiek úžasne zvýraznia chuť grilovaného mäsa a navyše pridajú lákavú pikantnosť. Využitie chipotle ale mexickou kuchyňou a grilovaním rozhodne nekončí a preto sa nebojte tieto papričky pridať napríklad do hamburgerov, na cestoviny alebo aj na pizzu. Samostatnou kapitolou sú potom rôzne vegetariánske jedlá, ktorým chipotle tiež dodajú príjemný dymový šmrnc a netradičnú chuť.
Recept omáčka Chipotle Aioli
Pre jednoduchú, ale skvelú legendárnu omáčku Chipotle Aioli stačí zmiešať 1/2 šálky majonézy, tri polievkové lyžice citrónovej šťavy, jeden nadrvený strúčik cesnaku a samozrejme drvené chilli jalapeño chipotle. Chilli papričiek dajte jednu polievkovú lyžicu, ale ak ste fanúšikovia do pekelných chutí, nebojte sa pridať aj dve. Táto pikantná omáčka je perfektným doplnkom k vašej grilovačke alebo ako dip k zeleninovým tyčinkám.
Zaujímavosti o Chipotle
Úžasná chuť týchto papričiek rozhodne nie je žiadna moderná vychytávka, práve naopak. Techniku údenia papričiek objavili už starí Aztékovia, takže je to metóda doslova stáročiami preverená.