Ovocné šaláty sú skvelé samy o sebe, ale taká domáca čerstvo pripravená korenená zálievka im dodá úplne nový rozmer. Nasledujúci recept je zvlášť ideálny pre exotické ovocie ako je ananás, mango, figy alebo avokádo.
Čo budeme potrebovať:
- 1 šálky kryštálového cukru
- 1 čajové lyžičky mletého chilli
- 1 hviezdička badiánu
- 2 lyžičky nasekaného estragónu
- 2 lyžičky nasekanej bazalky
- štipka morské soli
- štipka čierneho korenia
- voliteľne Mascarpone či syr Parmezán, feta alebo kozí podľa obľuby
Príprava:
Do malého hrnca nalejte 3/4 šálky vody, pridajte cukor, chilli a badián. Priveďte do varu a varte 10 - 15 minút, kým zmes nezhustne ako javorový sirup. Sirup si môžete pripraviť aj vo väčšom množstve a uschovať ho v chladničke až týždeň pred použitím. Zmiešajte ovocie, estragón a bazalku so sirupom a zľahka dochuťte soľou a korením. Na záver môžete pridať Mascarpone alebo nastrúhaný Parmezán, fetu kozie či iné podobné syry podľa svojej chuti.