Korenie Badián celý
V starých slovenských kuchárkach sa badiánu pre jeho tvar hovorí hviezdičkové korenie a aj v zahraničí naň narazíte pod názvom star anise, teda hviezdicový aníz. Aj keď botanicky nemá s anízom nič spoločné, jeho korenená chuť a vôňa je anízu podobná, len je pri badiáne silnejšia.
Badián má svoje hlavné miesto v ázijskej kuchyni, kde ho nájdeme napr. v legendárnej čínskej zmesi korení piatich vôní, vietnamskej polievke phở, indickom biryani a desiatkach ďalších receptov.
V našej slovenskej kuchyni sa používa predovšetkým do vianočného pečiva , perníkov, povidel, ovocných polievok, kompótov a samozrejme nezastupiteľný je pri ochutení vareného vína.
Chuť a vôňa
Korenisto sladkastá chuť, vôňa podobná anízu a feniklu.
Kde sa pestuje
juhovýchodnej Ázie a Tichomoria, severná Afrika
Na čo sa používa
Badián je nevyhnutnou ingredienciou tradičnej ázijskej kuchyne, napr. vietnamskej rezancovej polievky phở. Používa sa na prípravu rôznych mäsa, rýb a morských plodov. V českej kuchyni sa pridáva do perníkov, sušienok, lekvárov, kompótov alebo pri výrobe likérov a horúcich nápojov.
Krajina pôvodu
Vietnam
Etiketa pre celý badián
Cena: 0,15 EURKúpiť etiketu
Označte si svoje dózy štýlovou etiketou na hnedej odolnej samolepke. K tomu navyše dostanete aj etiketu s popisom a zložením, ktorú tiež môžete na dózy nalepiť. Alebo si z týchto etikiet vytvorte vlastný katalóg obľúbených produktov.
Viac informácií
Badián ponúkame v týchto variantoch
Dávkovanie celého badiánu
Narazili ste v recepte na celý badián a neviete aké množstvo odmerať? Pripravili sme pre vás tabuľku s najbežnejším dávkovaním.
Zarovnaná čajová lyžička | 1 g |
Vrchovatá čajová lyžička | 2 g |
Zarovnaná polievková lyžica | 4 g |
Vrchovatá polievková lyžica | 5 g |
Miery sú samozrejme približné a vždy platí, že by ste celého badiánu mali dávať podľa svojich vlastných chuťových preferencií.
Ako sa badián povie:
iné názvy:
|
čínsky aníz, hviezdicový aníz, hviezdičkové korenie, indický aníz, sibírsky aníz
|
latinsky:
|
Illicium verum
|
česky:
|
badián, hviezdicový aníz
|
anglicky:
|
star anise
|
nemecky:
|
Sternanis, Badian
|
francúzsky:
|
anis étoilé, badiane chinoise
|
vietnamsky:
|
đ?i h?i
|
Druh kuchyne, v ktorej sa badián s obľubou používa
Na čo sa badián väčšinou používa
Kde kúpim celý badián?
Nielen celý badián, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.
Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane celého badiánu.
Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.
Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.
Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.
Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave