Keď otvoríte koreničku s pieskavicou, očarí vás nádherná vôňa sviežej trávy v kombinácii s vanilkou. Pískavica je tiež známa pod názvom fenugreek a tiež sa jej hovorí grécke seno.
Tento názov získala, pretože Gréci používali pískavicu aj ako krmivo pre dobytok. Pískavica nevonela len v kuchyni av stajni, ale v dávnych dobách mala aj iné, vtedy významné úlohy. Napríklad Egypťania ju používali pri mumifikácii a židovskí obrancovia Jeruzalema pískavicu zmiešali s vriacim olejom a s týmto lektvarom poliali hradby svojho mesta. Vďaka tomu boli klzské a podarilo sa im tak odraziť útok počas prvej židovsko-rímskej vojny.
V harémoch na Blízkom východe ženy konzumovali zmes pražených semienok fenugreeku, cukru a olivového oleja, pretože verili, že im zvýraznia zvodné krivky. Asi im to aj celkom chutilo, pretože pískavica sa používa ako náhrada javorového sirupu alebo vanilky.
Dnes ale predsa len hlavnú rolu hrá senovka pri varení a to predovšetkým v indickej kuchyni. Semienka pískavice sa používajú na ochutenie karí, chutney, na marinády a samozrejme do zeleniny a vegetariánskych jedál. Často je tiež súčasťou orientálnych sladkostí. V Indii sa tiež pražené semienka používajú ako náhrada kávy.
Severoindický recept na pikantné vyprážané kurča s pískavicou
Čo budeme potrebovať pre štyri porcie?
Ako na to?
Najprv pokrájame kuracie prsia na malé rezančeky, ktoré vložíme do veľkej misy a dôkladne ich ochutíme kurkumou, koriandrom, čiernym korením, chilli kashmiri a soľou. Misu zakryjeme a mäso uložíme na hodinu do chladničky.
Po hodine zahrejeme vo väčšej panvici olej, v ktorom 3-4 minúty opražíme mletú horčicu, pískavicu, rímsku rascu a cibuľu pokrájanú na kúsky. Vmiešame cesnakovú a zázvorovú pastu a varíme ešte 2 minúty. Potom pridáme kuracie kúsky a dve menšie šálky vody. Všetko premiešame, prikryjeme pokrievkou a varíme 20 až 25 minút. Potom vmiešame kokosové mlieko a varíme, kým sa takmer nevyvarí všetka voda. Priebežne miešame, aby sa kura nepripieklo k panvičke. Na záver ešte pridáme limetkovú šťavu a vyvaríme zvyšok tekutiny.
Ako prílohu môžeme servírovať ryžu basmati alebo indické placky čapátí (chapati).