Vonná história vareného vína

Varené víno je nápoj, ktorý nás zohrieva a sprevádza už stáročia – a má na to dobrý dôvod. Predstava horúceho, voňavého vína s korením je totiž rovnako lákavá dnes, ako bola v časoch, keď ľudia zistili, že pridať do vína korenie je nielen dobrý nápad, ale často aj nevyhnutnosť.

Prečo? Pretože vtedajšie vína často neboli práve lahodné. Skôr išlo o takú tekutú... výzvu. Boli to vína prevarené, zakalené, občas poriadne kyslé. Jednoducho nič, čo by ste si radi naliali do pohára počas pokojných zimných večerov. Riešením bolo pridať korenie, aby výsledný nápoj vôbec stál za vypitie. Tak sa zrodila myšlienka vareného vína.

Rimania, ktorí si potrpeli na pohodlie a trochu tej... no, kvality, patrili medzi prvých, ktorí začali varené víno piť pravidelne. Ich verzia, nazývaná „conditum paradoxum“, obsahovala med, čierne korenie, škoricu a ďalšie exotické koreniny a bola zrejme jediným spôsobom, ako víno vtedajšej kvality povýšiť na pitnú úroveň. A keď sa víno začalo miešať s medom a voňavým korením, zrazu to bolo niečo celkom iné! Takže keď si nabudúce pripravíte hrnček domáceho vareného vína, spomeňte si na starovekých rímskych vojakov, ktorí cestovali s týmto horúcim nápojom v žalúdku, aby ich v zime trochu zahrial. A buďte radi, že si dnes môžete do hrnca nasypať kvalitné korenie, ktoré už nemusí prekrývať nedokonalosti, ale naopak vytvára tú úžasnú zimnú atmosféru.

Stredoveká hostina

Stredovek: Horúce víno ako liek a luxus

V stredoveku bolo varené víno vnímané nielen ako lahôdka, ale aj ako liečivý nápoj. Ľudia vtedy verili, že horúce korenené víno dokáže liečiť všeličo – od prechladnutia až po melanchóliu. Takže niečo ako vtedajšia wellness terapia, dalo by sa povedať. Keď ste teda usrkávali hrnček horúceho vareného vína, v duchu stredovekej medicíny ste si vlastne užívali ozdravnú kúru. Podľa Britannicy boli škorica, klinčeky a ďalšie aromatické prísady z Ďalekého východu natoľko cenené, že sa stali súčasťou nielen kuchyne, ale aj „lekárskych“ postupov. Britannica – The Medieval Spice Trade.

Zároveň bolo korenené víno značne luxusnou záležitosťou a drahé koreniny si mohli dovoliť len tí najbohatší. Napríklad anglickí a francúzski králi boli známi svojou záľubou v drahých zmesiach a bohato korenenom víne, ktoré si mohli vychutnávať len vďaka svojmu spoločenskému postaveniu. Ako vysvetľuje kniha „Drink: A Cultural History of Alcohol“ od Iana Gatelyho, mať prístup k exotickým prísadám a využívať ich v kuchyni aj v nápojoch bola otázka prestíže. Korenené víno bolo symbolom luxusu, obdobou dnešných gurmánskych pochúťok. Jednoducho niečo, čo bežný človek mohol len ticho obdivovať.

Dnes už našťastie nemusíte byť stredovekým šľachticom, aby ste si mohli dopriať poctivý hrnček vareného vína plného hrejivých chutí. Naša Zmes korenia na varené víno Kráľovské je inšpirovaná týmto luxusom minulosti a obsahuje vtedy vzácne nové korenie, kúsky jabĺk a pomarančovej kôry, ktoré dodajú nápoju sladší a bohatší charakter.

Varené víno na vianočnom trhu

Novovek: Varené víno ako súčasť zimných osláv

V novoveku sa varené víno postupne stalo tradičným zimným nápojom, ktorý si obľúbili rôzne európske národy. S príchodom 16. a 17. storočia sa vianočné trhy začali šíriť po celej Európe a s nimi prišla aj popularita horúceho, koreneného vína ako nápoja, ktorý jednoducho patrí k zimným oslavám. Práve vtedy sa varené víno stalo tým, čím je dnes – nápojom, ktorý zohrieva telo aj dušu počas chladných mesiacov. Podľa knihy "Drink: A Cultural History of Alcohol" od Iana Gatelyho sa varené víno postupne rozšírilo medzi širšie vrstvy obyvateľstva, keď sa z vianočných trhov stali spoločenské udalosti otvorené všetkým.

Napríklad v Nemecku vznikol nápoj známy ako Feuerzangenbowle, čo je varené víno s unikátnym obradom, keď sa nad hrncom s vínom zapaľuje cukrová homola nasiaknutá rumom. Tento spôsob prípravy dodáva varenému vínu jedinečnú sladkosť aj silu a z Feuerzangenbowle robí dodnes populárnu záležitosť na nemeckých vianočných trhoch. V Škandinávii majú zase svoj vlastný štýl vareného vína nazývaný glögg, ktorý je obohatený o hrozienka, mandle a poriadnu dávku korenia. Podľa knihy „Food and Drink in Medieval Europe“ od Bridget Ann Henisch sa práve na týchto trhoch varené víno stalo symbolom zimných osláv a spoločenského stretávania, čím sa hlboko zapísalo do európskej kultúry.

Dnes si aj vy môžete vyskúšať niektorú z týchto svetových variácií vareného vína, ktoré sme podrobne rozobrali v našom článku o rôznych verziách vareného vína naprieč svetom. Naše zmesi korenia na varené víno sú skvelé ako pre klasický varák, tak aj pre experimenty s Feuerzangenbowle alebo glöggom, ak máte chuť objaviť niečo nové.

Príprava vareného vína

Vývoj korenia na varené víno

V priebehu storočí sa korenie na varené víno prispôsobovalo dostupnosti a miestnym chutiam. To, čo začalo ako jednoduchá zmes škorice, klinčekov a medu v starovekom Ríme, sa postupne rozšírilo o ďalšie prísady ako badián, muškátový oriešok či kardamóm. Vďaka rozvoju obchodných ciest v 17. a 18. storočí sa na európsky trh dostávali exotické prísady a koreniny z Ázie a Ameriky, a s nimi aj nové možnosti, ako víno ozvláštniť a vylepšiť. Podľa VinePair sa do stredovekého Anglicka a Francúzska dostávalo viac druhov korenia a každá oblasť si svoj recept na varené víno prispôsobila podľa dostupných surovín. Briti si obľúbili „mulled wine“ s bylinkami a citrusom, zatiaľ čo vo Francúzsku často pridávali pomarančovú kôru a ďalšie aromatické prísady (VinePair – The Long, Storied History Of Mulled Wine).

Varené víno sa v tomto období stalo luxusným nápojom. Niektoré ingrediencie boli natoľko cenné, že si ich väčšina ľudí mohla dopriať len počas sviatkov, ak vôbec. Ako uvádza Vivino, v stredoveku bolo korenie na varené víno také drahé, že si ho mohli dovoliť len bohatí mešťania a šľachta (Vivino – The History of Mulled Wine). S postupným rozvojom obchodu sa však z koreneného vína stal obľúbený zimný nápoj, ktorý sa začal dostávať aj medzi širšie vrstvy obyvateľstva.

Dnes už našťastie nemusíme putovať po obchodných cestách za každou prísadou a korenie na varené víno si môžeme ľahko vybrať v rozmanitých kombináciách – od klasických zmesí až po originálne varianty inšpirované svetovými kuchyňami.

Najlepšie varené víno

Varené víno dnes: obľúbený zimný nápoj

Dnes je varené víno neodmysliteľnou súčasťou zimných osláv po celom Slovensku, Európe aj za jej hranicami. Keď sa začnú stavať vianočné trhy, jednou z prvých vecí, ktorá pritiahne pozornosť okoloidúcich, je vôňa horúceho vína s korením. Tradičné zmesi škorice, klinčekov a badiánu sú zárukou, že sa zastavíme, aby sme si vychutnali chvíľu tepla aj v tých najchladnejších dňoch.

Podľa Apollo Magazine má varené víno silnú symboliku spojenú s Vianocami a zimnými tradíciami. Nápoj prináša nielen teplo, ale aj pocit pohody, ktorý je neoddeliteľne spätý s vianočnou atmosférou, či už ide o nemecký „glühwein“, škandinávsky „glögg“ alebo anglický „mulled wine“ (Apollo Magazine – The history of mulled wine). Varené víno jednoducho dodáva vianočným trhom a domácim oslavám typický nádych sviatočnej pohody.

V dnešnej dobe si varené víno môžete pripraviť doma podľa vlastnej chuti a bez ohľadu na to, aké korenie bolo v danej krajine kedysi k dispozícii. Vyberať si môžete medzi klasickými receptami alebo experimentovať s inšpiráciou z rôznych krajín. Varené víno tak aj dnes prináša nielen chute, ale aj kúsok histórie, ktorý môžete zdieľať s priateľmi a rodinou počas dlhých zimných večerov.