Podľa vedeckých predpokladov bola prvá vyšľachtená paprika pálivá a semená tejto prapapriky sa objavili už v 7 tisícročí pred n. l. na území Mexika. Krištof Kolumbus, ktorý ju považoval za drahé čierne korenie, si papriku pribalil cestou z Nového sveta a vďaka španielskym a portugalským moreplavcom sa potom sladká paprika počas 15. storočia rozšírila na starý kontinent. Na Morave av Uhorsku sa potom objavila o storočie neskôr a spôsobila doslova veľkú paprikovú revolúciu. V roku 1938 dosiahla vrchol, kedy podľa štatistík zaberala 25 % všetky osadené plochy a spotreba bola 20 kg na obyvateľa. Takéto „menšie vrecúško“ je s novorodencami až nepredstaviteľné množstvo.
Paprika pod lupou
Pomenovanie „paprika'' je odvodené od juhoslovanského bulharského mena „piperka''. Paprik na svete existuje značné množstvo odrôd a boli vytvorené odborné práce, ktoré sa zaoberajú štatistikou obľúbenosti jednotlivých druhov a spôsobov konzumácie podľa veku, pohlavia a vzdelanie konzumentov. Súboje v obľúbenosti medzi červenou, zelenou, dlhou či pálivou paprikou na našich stoloch sú predmetom výskumu nielen gurmetov, ale aj vedcov.
Súťaž červenej krásy
Paprika jednoducho spôsobila revolúciu a preto sme sa rozhodli venovať jej mesiac február, ku ktorému tá jasne červená farba v poslednom čase tradične patrila. Mimochodom, farba sa u papriky naozaj meria a táto sledovaná hodnota sa nazýva ASTA. Je to taká súťaž krásy medzi paprikami. Čím vyššie číslo, tým lepšia paprika. Štandardná paprika, ktorá je vhodná pre bežnú prípravu jedla, je považovaná ASTA 80. Papriky s vyšším číslom sú používané predovšetkým tam, kde je žiadaná vysoká kvalita a výrazná červená farba, ako napr. u gulášovej polievky či v domácich údeninách.
Ako sa vlastne paprika vyrába?
Paprika sa vyrába zo sušených paprikových strukov, ktoré sa najskôr nadrvia. Následne sa oddelí cez sitá semienka a čistá dužina ide do mlyna. Rozomletá paprika sa sterilizuje prehriatou parou. Aby paprika nestratila svoju farbu, pridáva sa pred sterilizáciou olej.
Prečo niektorá paprika páli a iná je sladká?
Pálivosť papriky je daná množstvom alkaloidu kapsaicínu, ktorý je v mletej paprike obsiahnutý. Sladká paprika má kapsaicínu menej, pálivá viac. Ešte viac pálivejšia je zvláštna odroda paprík – feferónka. Najsilnejšie a najostrejšie papriky sú chilli papričky a kayenské korenie (alebo kayenské papričky).