Novinky a recepty

Čevapčiči s bulharskou Čubricou

Čevapčiči s bulharskou Čubricou

Na masové valčeky čevapčiči dnes narazíte od Slovinska až po Bulharsko a všetci vám budú hovoriť, že to je ich národné jedlo a že len oni majú tie najlepšie a pravé čevapčiči. A pravdu budú mať tak trochu všetci, pretože čevapčiči na Balkáne rozšírili počas nadvlády Turkov za osmanskej ríše povstaleckej skupiny Hajdukov.Pokračovať
 
Parížske pikantné karbonátky

Parížske pikantné karbonátky

Snáď v každej národnej kuchyni narazíte na nejaký variant fašírok, teda guličiek alebo placiek pripravených z mletého mäsa. V Nemecku a Rakúsku, kde im hovoria Frikadelle, ich pripravujú prakticky rovnako ako u nás, teda mleté hovädzie či bravčové mäso s vajíčkom a strúhankou.Pokračovať
 
Šafranové rizoto

Šafranové rizoto

Kto by nepoznal rizoto (či taliansky správne napísané risotto). Ale čo poznáme o jeho histórii? Ako sa vlastne ryža dostala do Talianska už asi nezistíme, zato však vieme, že od 15. storočia je sever Talianska najväčším producentom ryže v Európe.Pokračovať
 
Špekáčiky na pive s Americkým rumovým korením

Špekáčiky na pive s Americkým rumovým korením

Možno si poviete, že špekáčiky na pive sú celkom obyčajné jedlo a nie je na nich nič na objavovanie a vylepšovanie. Ak však pátrame v histórii tejto údeniny, dostaneme sa bezmála 130 rokov späť a zistíme...Pokračovať
 
Domáca šalátová zálievka

Domáca šalátová zálievka

Naučiť sa miešať si vlastné zmesi korenia by malo patriť k schopnostiam každého, kto to s varením myslí vážne. Keď sa naučíte miešať korenie, získate naraz schopnosť si presne vytvoriť chuť, ktorá vám vyhovuje. Na začiatok vyskúšajte zmiešanie bylinkovej zmesi korenia na zeleninový šalát.Pokračovať
 
Portugalské kurča Piri-Piri

Portugalské kurča Piri-Piri

Recept na najslávnejšiu portugalskú omáčku Piri-Piri síce nepochádza z Portugalska, ale Portugalci na jej vzniku majú zásadný vplyv. Ak sa totiž vydáme po stopách tejto štipľavej ingrediencie, musíme sa vrátiť až do 15. storočia, kedy portugalské výpravy doviezli z Brazílie prvé semienka chilli papričiek do svojich afrických kolónií Angola a Mozambik.Pokračovať
 
Domáca zmes talianskych byliniek

Domáca zmes talianskych byliniek

Talianska kuchyňa je známa po celom svete vďaka svojim bohatým a jedinečným chutiam. Či už si pripravujete klasické talianske cestoviny, domácu pizzu alebo lahodnú polievku, kvalita použitých byliniek a korenia hrá kľúčovú úlohu v dosiahnutí autentického talianskeho zážitku.Pokračovať
 
Pikantná zálievka na jahodový šalát

Pikantná zálievka na jahodový šalát

Milujete jahody s cukrom? Tak rozhodne vyskúšajte tento variant jahodového ovocného šalátu s pikantným sladkým prelivom.Pokračovať
 
Mexické Chili con carne

Mexické Chili con carne

Chilli con Carne je bezpochyby jedno z najslávnejších texasko-mexických jedál. Najstaršia legenda o Chilli con Carne dokonca siaha až na začiatok 17. storočia.Pokračovať
 
Kuracie Garam Masála

Kuracie Garam Masála

Garam Masála je snáď najznámejšia, až kultová, indická zmes korenia. Ak budeme pátrať po jej histórii, mali by sme sa vydať na sever Indie. V hindčine Garam Masála totiž znamená „horúca zmes“.Pokračovať
 
Čajové novinky

Čajové novinky

Či už ste priaznivci akcie suchý február alebo jednoducho len máte radi čaj, pripravili sme pre vás na tohtoročnú jar veľa čajových noviniek, v ktorých si určite každý čajomilec nájde tú svoju šálku.Pokračovať
 
Americké rumové korenie (video)

Americké rumové korenie (video)

Exkluzívny šmrnc rumovej chuti, ktorá obohacuje túto ostrú zmes korenia a byliniek, urobí z klasickej grilovačky gurmánsky obrad. Americké rumové korenie sa skvele hodí na bravčové, kuracie či hovädzie mäso.Pokračovať
 
Láska je ako korenie

Láska je ako korenie

Láska je ako korenie ??. Niekedy sladká, niekedy slaná, inokedy pikantná a občas horká. Užívajte si všetky chute života s Valentínom aj bez ??.
 
Husacie steaky (sous vide)

Husacie steaky (sous vide)

Mnoho gurmánov a šéfkuchárov metódu sous vide považuje za svätý grál prípravy mäsa. A hoci je tento spôsob často spojený s luxusnými kúskami hovädzieho mäsa, prečo by sme si takto nemohli užiť aj niečo exkluzívne, ako sú napríklad husie prsia? p>Pokračovať
 
Veľké čítanie o korení

Veľké čítanie o korení

Tak už zase rozdávame šikovný rady o korení. Tentokrát si môžete v časopisu Kvety prečítať veľký článok o korení proti chorobám, na čo sa hodí a čo lieči. Zároveň radíme aké korenie je najlepšie pre zimné obdobie a ktoré nás príjemne zahreje. Časopis vychádza dnes 16. januára 2020.Pokračovať
 
Vianočné pečenie

Vianočné pečenie

Ťuk, ťuk. Počujete? To už Vianoce pomaly klopajú na dvere a pýtajú sa, či už pečiete. Zatiaľ teda ešte nie je nutné panikáriť, ale napr. niektoré druhy perníčkov, pre ktoré zaručene budete potrebovať naše perníkové korenie, je vhodné začať piecť tri týždne pred Štedrým dňom.Pokračovať
 
Čas na varené víno

Čas na varené víno

Tohtoročná jeseň bola nezvyčajne dlho teplá a kto by čakal na konci októbra také krásne slnečné počasie. Aj keď u nás v Kráľovstve sme skôr priaznivci tepla, aj tak sa už od leta tešíme, až prídu prvé chladné dni a my si konečne môžeme urobiť poriadny zvarák.Pokračovať
 
Aké sú druhy rasce?

Aké sú druhy rasce?

Že rasca patrí k najznámejšiemu druhu korenia používanom v slovenskej kuchyni asi nikoho nemusíme dlho presviedčať. Poznáte ale všetky druhy rasce, s ktorými sa môžeme v kuchyni stretnúť? Keď v kuchárke v zozname ingrediencií narazíte na rascu, hneď viete, že sa bude jednať o klasickú "náš" českú rascu.Pokračovať
 
Hobby našej doby o korení

Hobby našej doby o korení

To najzaujímavejšie z korenia predstavila Michaela Schneedorferová z Kráľovstva chuti v novom diele programu Českej televízie Hobby našej doby. Najprv sa s pani Jiřinou Bohdalovou rozprávali o tom, že namiešať si svoju vlastnú zmes korenia nemusí byť až také ťažké a stačí nám na to náš nos a jazyk.Pokračovať
 
Ako sa to korenie povie... ...anglicky

Ako sa to korenie povie... ...anglicky

Či už cestujete po zahraničných webových stránkach alebo ste na výlete v ďalekých krajinách, názvy korenia v angličtine sa vždy môžu hodiť. Spísali sme preto malý slovensko-anglický slovníček názvov korenia, ktorý vám môže pomôcť sa ľahšie dohovoriť pri identifikovaní tajomných chutí, ktoré nájdete na exotickom tanieri.Pokračovať