3. júna 2020
Na masové valčeky čevapčiči dnes narazíte od Slovinska až po Bulharsko a všetci vám budú hovoriť, že to je ich národné jedlo a že len oni majú tie najlepšie a pravé čevapčiči.
A pravdu budú mať tak trochu všetci, pretože čevapčiči na Balkáne rozšírili počas nadvlády Turkov za osmanskej ríše povstaleckej skupiny Hajdukov. Pokračovať
|
27. mája 2020
Snáď v každej národnej kuchyni narazíte na nejaký variant fašírok, teda guličiek alebo placiek pripravených z mletého mäsa.
V Nemecku a Rakúsku, kde im hovoria Frikadelle, ich pripravujú prakticky rovnako ako u nás, teda mleté hovädzie či bravčové mäso s vajíčkom a strúhankou. Pokračovať
|
20. mája 2020
Kto by nepoznal rizoto (či taliansky správne napísané risotto). Ale čo poznáme o jeho histórii?
Ako sa vlastne ryža dostala do Talianska už asi nezistíme, zato však vieme, že od 15. storočia je sever Talianska najväčším producentom ryže v Európe. Pokračovať
|
13. mája 2020
Možno si poviete, že špekáčiky na pive sú celkom obyčajné jedlo a nie je na nich nič na objavovanie a vylepšovanie. Ak však pátrame v histórii tejto údeniny, dostaneme sa bezmála 130 rokov späť a zistíme... Pokračovať
|
10. mája 2020
Naučiť sa miešať si vlastné zmesi korenia by malo patriť k schopnostiam každého, kto to s varením myslí vážne. Keď sa naučíte miešať korenie, získate naraz schopnosť si presne vytvoriť chuť, ktorá vám vyhovuje. Na začiatok vyskúšajte zmiešanie bylinkovej zmesi korenia na zeleninový šalát. Pokračovať
|
6. mája 2020
Recept na najslávnejšiu portugalskú omáčku Piri-Piri síce nepochádza z Portugalska, ale Portugalci na jej vzniku majú zásadný vplyv. Ak sa totiž vydáme po stopách tejto štipľavej ingrediencie, musíme sa vrátiť až do 15. storočia, kedy portugalské výpravy doviezli z Brazílie prvé semienka chilli papričiek do svojich afrických kolónií Angola a Mozambik. Pokračovať
|
30. apríla 2020
Talianska kuchyňa je známa po celom svete vďaka svojim bohatým a jedinečným chutiam. Či už si pripravujete klasické talianske cestoviny, domácu pizzu alebo lahodnú polievku, kvalita použitých byliniek a korenia hrá kľúčovú úlohu v dosiahnutí autentického talianskeho zážitku. Pokračovať
|
30. apríla 2020
Milujete jahody s cukrom? Tak rozhodne vyskúšajte tento variant jahodového ovocného šalátu s pikantným sladkým prelivom. Pokračovať
|
29. apríla 2020
Chilli con Carne je bezpochyby jedno z najslávnejších texasko-mexických jedál. Najstaršia legenda o Chilli con Carne dokonca siaha až na začiatok 17. storočia. Pokračovať
|
20. apríla 2020
Garam Masála je snáď najznámejšia, až kultová, indická zmes korenia. Ak budeme pátrať po jej histórii, mali by sme sa vydať na sever Indie. V hindčine Garam Masála totiž znamená „horúca zmes“. Pokračovať
|
19. februára 2020
Či už ste priaznivci akcie suchý február alebo jednoducho len máte radi čaj, pripravili sme pre vás na tohtoročnú jar veľa čajových noviniek, v ktorých si určite každý čajomilec nájde tú svoju šálku. Pokračovať
|
15. februára 2020
Exkluzívny šmrnc rumovej chuti, ktorá obohacuje túto ostrú zmes korenia a byliniek, urobí z klasickej grilovačky gurmánsky obrad. Americké rumové korenie sa skvele hodí na bravčové, kuracie či hovädzie mäso. Pokračovať
|
12. februára 2020
Láska je ako korenie ??. Niekedy sladká, niekedy slaná, inokedy pikantná a občas horká. Užívajte si všetky chute života s Valentínom aj bez ??.
|
23. januára 2020
Mnoho gurmánov a šéfkuchárov metódu sous vide považuje za svätý grál prípravy mäsa. A hoci je tento spôsob často spojený s luxusnými kúskami hovädzieho mäsa, prečo by sme si takto nemohli užiť aj niečo exkluzívne, ako sú napríklad husie prsia? p> Pokračovať
|
16. januára 2020
Tak už zase rozdávame šikovný rady o korení. Tentokrát si môžete v časopisu Kvety prečítať veľký článok o korení proti chorobám, na čo sa hodí a čo lieči. Zároveň radíme aké korenie je najlepšie pre zimné obdobie a ktoré nás príjemne zahreje.
Časopis vychádza dnes 16. januára 2020. Pokračovať
|
26. novembra 2019
Ťuk, ťuk. Počujete? To už Vianoce pomaly klopajú na dvere a pýtajú sa, či už pečiete. Zatiaľ teda ešte nie je nutné panikáriť, ale napr. niektoré druhy perníčkov, pre ktoré zaručene budete potrebovať naše perníkové korenie, je vhodné začať piecť tri týždne pred Štedrým dňom. Pokračovať
|
29. októbra 2019
Tohtoročná jeseň bola nezvyčajne dlho teplá a kto by čakal na konci októbra také krásne slnečné počasie. Aj keď u nás v Kráľovstve sme skôr priaznivci tepla, aj tak sa už od leta tešíme, až prídu prvé chladné dni a my si konečne môžeme urobiť poriadny zvarák. Pokračovať
|
8. októbra 2019
Že rasca patrí k najznámejšiemu druhu korenia používanom v slovenskej kuchyni asi nikoho nemusíme dlho presviedčať. Poznáte ale všetky druhy rasce, s ktorými sa môžeme v kuchyni stretnúť?
Keď v kuchárke v zozname ingrediencií narazíte na rascu, hneď viete, že sa bude jednať o klasickú "náš" českú rascu. Pokračovať
|
5. októbra 2019
To najzaujímavejšie z korenia predstavila Michaela Schneedorferová z Kráľovstva chuti v novom diele programu Českej televízie Hobby našej doby. Najprv sa s pani Jiřinou Bohdalovou rozprávali o tom, že namiešať si svoju vlastnú zmes korenia nemusí byť až také ťažké a stačí nám na to náš nos a jazyk. Pokračovať
|
28. septembra 2019
Či už cestujete po zahraničných webových stránkach alebo ste na výlete v ďalekých krajinách, názvy korenia v angličtine sa vždy môžu hodiť. Spísali sme preto malý slovensko-anglický slovníček názvov korenia, ktorý vám môže pomôcť sa ľahšie dohovoriť pri identifikovaní tajomných chutí, ktoré nájdete na exotickom tanieri. Pokračovať
|