5. októbra 2017
Dodajte vašej rannej káve alebo horúcej čokoláde dotyk exotiky a aromatického bohatstva pridaním štipky škorice alebo muškátového orieška. Toto korenie dopĺňa chuť týchto nápojov a dodáva ukľudňujúci a hrejivý nádych. Nasypte štipku navrch alebo ju zamiešajte pre príjemný začiatok dňa alebo vylepšenie chladného večera. Pokračovať
|
19. septembra 2017
Korenie zohráva zásadnú úlohu pri vytváraní chutných domácich polievok a vývarov. Či už je to pridanie bobkových listov a tymiánu do upokojujúce kuracie polievky alebo varenie celého korenia, ako je škorica a badián v bohatom hovädzom vývare, korenie vnáša do týchto tekutých základov hĺbku a komplexnosť. Pokračovať
|
10. septembra 2017
Trstinový cukor ochutený škoricou, kardamómom alebo vanilkou môžete použiť ako pri pečení sladkých jedál, tak aj na prípravu vynikajúcej kávy, čokolády alebo kakaa. Použiť môžete buď naše hotové zmesi, alebo si vytvorte vlastnú ohraničenú len vašou fantáziou a chuťovými preferenciami. Pokračovať
|
1. septembra 2017
Pozdvihnite svoje koktaily a nápoje infúziou jednoduchých sirupov s korením. V hrnci zmiešajte rovnaké diely cukru a vody a varte, kým sa cukor nerozpustí. Pokračovať
|
30. augusta 2017
Napriek tomu, že karí korenie patrí k najznámejším indickým zmesiam korenia, neexistuje pevne dané zloženie. A tak sa môžeme na indických trhoch alebo aj v domácnostiach stretnúť s nekonečnými variantmi tohto legendárneho korenia. Pokračovať
|
19. augusta 2017
Pozdvihnite svoje pokrmy pridaním masla alebo ghí obohateného korením. Rozpustite maslo alebo ghí na panvici s korením, ako je cesnak, rasca alebo paprika. Tuk absorbuje chute a vytvára bohatý a voňavý základ na varenie alebo dochutenie omáčok, zeleniny alebo mäsa. Pokračovať
|
22. júna 2017
Začína nielen grilovacia sezóna, ale aj obdobie komárov, kliešťov a ďalšieho obtiažneho hmyzu. To u nás v obchode spoznáme aj podľa toho, že výrazne stúpne záujem o inak skôr zimné korenie, ako je napríklad klinček. Pokračovať
|
5. júna 2017
Ochutené oleje sú vynikajúcim spôsobom, ako do varenia začleniť esenciu korenia a byliniek. Zahrejte neutrálny olej, ako je olivový alebo hroznový olej, s požadovaným korením a bylinkami na miernom ohni. Nechajte chute vylúhovať do oleja, potom sceďte a skladujte. Pokračovať
|
29. mája 2017
Figy a hus – kombinácia, ktorá možno prekvapí. Ale ešte viac prekvapí, aké dokonalé spojenie to je. Hus prináša výraznú chuť lahodného hydinového mäsa, ktorá je doplnená sladkou chuťou zrelých fíg. Pripravte sa na oslavu chutí, ktoré vás vtiahnu do svojho okúzľujúceho tanca. Pokračovať
|
18. apríla 2017
Často sa nás pýtate na karí pastu a ako si ju pripraviť. Vybavili sme sa preto korením, miskou a zásterou a vyskúšali sme si prípravu domácej karí pasty, ktorá by bola vždy po ruke v množstve, ktoré spotrebujeme a bez soli.
Existujú rôzne varianty s citrónovou trávou a gáfrovými lístkami. Pokračovať
|
4. apríla 2017
Kurkuma alebo indický šafran s tisíckami ročnou tradíciou sa k nám do Európy dostal z Ázie niekedy v stredoveku. V ajurvédskej medicíne má poetické názvy ako Zlatá bohyňa alebo Tá, ktorá víťazí. Pokračovať
|
3. apríla 2017
Nasledujúci recept je od našej milej pani zákazníčky, ktorej veľmi ďakujeme!
Tohtoročná Veľká noc som sa rozhodla trochu experimentovať a okrem klasického baránka som si vymyslela slanú tortu. Pokračovať
|
31. marca 2017
Naša milá pani zákazníčka Klára Navrátilová nám zaslala zaujímavý recept na u nás neznáme tradičné maďarské jedlo, ktorému sa hovorí tokáň. Veľmi ďakujeme a ideme variť :-).
Korenistý tokáň
V názve tohto pokrmu rozumieme slovu „korenie“, ale tokáň je záhadou. Nikto presne nevie, čo to vlastne je, ale všetci ho varia. Pokračovať
|
26. marca 2017
Malú domácu paštétu s bourbonským korením, ktoré je príjemne aromatické, vonia ako píniové oriešky a navyše je úžasne pálivý, zvládnete pripraviť do 30 minút. Paštéty a nátierky sú skvelé na experimentovanie s korením a surovinami. Ďalší pepřový tip na tento týždeň tak nebolo možné vybrať inak. Pokračovať
|
23. marca 2017
S príchodom jari máme všetci chuť a záujem naštartovať náš zimou unavený organizmus. Ako nám k zdravému životnému štýlu pomôže korenie a bylinky sme sa rozprávali s pani redaktorkou Šárkou Rusnákovou z Českého rozhlasu v Pardubiciach. Pokračovať
|
17. marca 2017
Pre milovníkov čierneho korenia sme pripravili tento recept na ľahko pikantné morčacie prsia. Pokračovať
|
10. marca 2017
Tento mesiac sme zasvätili čiernému koreniu a tak prvý recept nemôže byť snáď nič iné, než poriadny šťavnatý steak, na ktorom korenie poteší nielen chuťové bunky, ale aj oko. Pokračovať
|
2. marca 2017
Dnes sme v našom voňavom obchode uvítali početnú návštevu zo Základnej školy T. G. Masaryka na Ortenovom námestí v Prahe 7. Pani učiteľka priviedla malých záujemcov o poznanie chutí a vôní z celého sveta, z ktorých sa u nás zatočí hlava aj nejednému dospelákovi. Pokračovať
|
2. marca 2017
Vytvorte vlastné ochutené soli zmiešaním byliniek a korenia s hrubou soľou. Napríklad zmiešaním sušeného rozmarínu a cesnaku so soľou získate pikantnú bylinkovú soľ. Pridaním kardamómu do soli získame vynikajúcu ochutenú soľ na ryby a morské plody. Pokračovať
|
1. marca 2017
V staroveku sa milovníci korenia trmácali až do Indie. To už sa dnes nemusí, stačí si objednať tu na e-shope :-). Ďakujme Alexandrovi Macedónskemu, ktorý nám toto čierne zlato do Európy priviezol a Marco Polovi, ktorý ho prvýkrát popísal. Pokračovať
|