Kurkuma alebo indický šafran s tisíckami ročnou tradíciou sa k nám do Európy dostal z Ázie niekedy v stredoveku. V ajurvédskej medicíne má poetické názvy ako Zlatá bohyňa alebo Tá, ktorá víťazí. Kurkuma je základnou ingredienciou orientálnej kuchyne, je tiež významnou súčasťou tradičnej východnej medicíny, podľa ktorej prispieva k normálnemu tráveniu, činnosti pečene, kĺbov a ďalších orgánov. V posledných rokoch sa dostáva do hľadáčika západnej medicíny a výskumov jej vlastností. Na trhu sú preparáty, ktoré sú ponúkané ako potravinové doplnky, informácie o ich zázračných účinkoch je ale dobré overovať. Úplne právom je kurkuma predmetom akademických výskumov, vrátane onkologického. Kurkumu, pokiaľ sa budete o jej vlastnosti zaujímať, nájdete na rade špecializovaných serveroch a v odborných štúdiách a publikáciách. Nie je to žiadne sezónne korenie, má celoročné uplatnenie od Vianoc, jarných odľahčených pokrmov, Veľkej noci, grilovacích stretnutí počas letných večerov, jesenných podporných nápojov a zimných zahrievacích jedál.
Používa sa hlavne v teplej kuchyni, ako potravinárske farbivo a napríklad v kozmetike na pleťové masky. Vyhľadali sme skutočne zaujímavé recepty na domáce masky a vyskúšame pri najbližšom varení. Kurkumu môžete použiť samostatne, ako čaj, so škoricou na vynikajúci povzbudzujúci nápoj alebo vyskúšať niektorú zo zmesí, ktorých máme v ponuke vo viac ako 20 variantoch a rôznych stupňov pálivosti. Výrazne ostré je karí thajskej. Menej známa zmes je čarodejnica, ktorá prekvapí miernou kyslosťou. Zabývala sa aj v klasickej českej kuchyni, napríklad v zmesi na divočinu alebo kaprovi po Novohradsku, môžete ju použiť snáď do každého jedla. Rozhodne s ňou odporúčame experimentovať a rôzne miešať s deťmi, pokiaľ rady maľujú, určite si užijú. V potravinárstve sa označuje ako prírodné farbivo E 100, farbí sa s ňou puding, zmrzlina, trvalo zafarbia odevy a biele steny.
Najznámejšia je obľúbená zmes karí indickej a garam masala, za zmienku stojí čertovo lajno, ktoré je podľa našich štatistík obľúbeným darčekom pre príbuzných. Cez svoj názov a celkom nevábnu vôňu za studena, ktorá sa tepelnou úpravou vytratí, má výborné vlastnosti a dodá polievke krásne sfarbenie a príjemnú chuť. Osmahnutie korenia s kurkumou odporúčame, aby sa rozvinula jej chuť. Rozhodne by nemala chýbať vo vašej kuchyni, v sklenenej korenke bude vítaným estetickým doplnkom alebo darčekom. Radujeme sa zakaždým, keď si zákazník vyberie niektorý z čajov v kombinácii s kurkumou, vonia nám celý obchod. Odporúčame vyskúšať vynikajúci ovocný čaj tekvica s kurkumou alebo zelený Čaj cisárov.
Budete nadšení a my s vami!