Morčacie prsia na čiernom korení

 Morčacie prsia na čiernom korení
 

Pre milovníkov čierneho korenia sme pripravili tento recept na ľahko pikantné morčacie prsia.

Čo budeme potrebovať?

Postup prípravy

Prsný sval očistíme a zbavíme blán, mierne posolíme a položíme do pekáča alebo remosky. Nepridávame olej, ani mäso pred pečením nezaťahujeme na masti. Zeleninu vyberáme s rozvahou a podľa vlastnej skúsenosti, zeler je veľmi aromatický a mohol by ovplyvniť výslednú chuť, to isté platí o sladkastej mrkve. Pre mňa je ideálnou voľbou neutrálny petržlen, ktorý zdravo zahustí každú omáčku. Sušené slivky jednoznačne natural, teda bez pridaného cukru, ktoré skvele nasiaknu vínom. Použijeme 4 kúsky na rozmixovanie a ďalší ľubovoľný počet podľa stravníkov, aby si každý mohol sušenú dobrotu ochutnať nerozmixovanú.  Jablko alebo hrušku zbavíme jadrovníka a nakrájame bez olúpania. Mäso posypeme čiernym korením a pridáme kúsok čerstvého citrónového tymiánu alebo vylovíme vrecúško so sušeným tymianom a mierne „ovaneme“. Naozaj mierne, aby sme nemali morku po provensálsku. Podlievame seba a prsíčko červeným vínom a pečieme.

Červené víno sa môže zdať netradičné k bielemu mäsu. Chuťovo sa ale veľmi dobre snúbi a navyše dodá pečienke ružový nádych. Mäso neotáčame a v momente, keď máte pocit, že je dostatočne prepečené, potierame chrbát medom, pridáme pol lyžičky masla a posypeme parížskym korením. Dopekáme, mala by sa vytvoriť krásne zlatá lákavá kôrka. Akonáhle vôňa prestúpi celým bytom, mäso krájame na tenké plátky. Šťavu s výpekom rozmixujeme, ak je príliš hustá, riedime vínom a pridáme mletú horčicu. Servírujeme spoločne so zemiakmi alebo chlebom. Omáčka patrí do samostatnej kanvičky na podlievanie. Dip stačí jogurtový s nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou, pažítkou, pokiaľ nie je práve k mávaniu, siahneme po sušených bylinkách. Za vyskúšanie stojí trebuľka. Ohromiť sa podarí aj jogurtovou omáčkou so sambalom, ktorý zmení biele jogurtové neviniatko na diabolskú. Omáčku môžeme ozdobiť nakladaným zeleným korením.