Horčica biela celá BIO / Korenie
Horčičné semienko patrí medzi najnenápadnejšie, no zároveň najvýraznejšie koreniny v kuchyni. Má jemne horkosladkú chuť s postupne sa rozvíjajúcou pikantnosťou, ktorá sa skvelo uplatní pri nakladaní, marinovaní aj príprave domácej horčice. Celé semienka sa pri varení správajú inak než mleté – vcelku majú skôr jemnú, mierne orieškovú chuť, no keď sa podrvia alebo spoja s tekutinou, začnú uvoľňovať typickú štipľavú ostrosť.
V kuchyni sa horčičné semienka často restujú na oleji alebo nasucho pražia, čím sa zvýraznia ich orieškové tóny a dodajú jedlu hĺbku. Sú tiež nevyhnutnou súčasťou nakladanej zeleniny, tradičných koreniacich zmesí a pikantných omáčok. Skvelo fungujú nielen v európskej, ale aj indickej a blízkovýchodnej kuchyni.
Kam sa celé biele horčičné semienka najlepšie hodia?
Semená bielej horčice sa používajú vcelku tam, kde majú postupne uvoľňovať chuť do nálevov, marinád alebo dusených jedál.
- Nakladanie zeleniny a uhoriek – Celé semienka sa tradične pridávajú do kyslých aj sladkokyslých nálevov pri zaváraní uhoriek, kapusty, cibuliek alebo červenej repy. Dodávajú jemnú pikantnosť a zároveň pomáhajú uchovať chrumkavosť nakladanej zeleniny.
- Marinády a dresingy – Perfektne sa hodia do horčičných a medovo-horčičných marinád na mäso aj ryby. V dresingoch dodávajú jemne štipľavú a mierne orieškovú chuť, ktorá krásne dopĺňa šaláty aj grilovanú zeleninu.
- Mäsové jedlá a dusené pokrmy – Horčičné semienka sa pridávajú do mäsových výpekov a omáčok, kde pomaly uvoľňujú svoju chuť a skvelo ladia s cesnakom, čiernym korením alebo octom.
- Koreniace zmesi a indická kuchyňa – Sú dôležitou súčasťou indických koreniacich zmesí a často sa restujú na oleji spolu s ďalším korením, aby ich chuť ešte viac vynikla. Skvelo sa hodia do karí, dusených šošovicových a zeleninových jedál.
- Domáca horčica – Ak semienka pomeliete a zmiešate s octom, pivom, vínom, medom alebo korením, môžete si pripraviť vlastnú domácu horčicu na mieru. Záleží len na tom, či ju chcete jemnejšiu alebo poriadne ostrú.
V modernej kuchyni majú horčičné semienka omnoho širšie využitie než len pri tradičnom nakladaní či marinovaní. Skvelo fungujú v domácom pečive – vyskúšajte ich pridať do cesta na chlieb, žemle alebo slané koláče, kde nielen zvýraznia chuť, ale dodajú aj jemnú chrumkavosť. V niektorých receptoch sa používajú ako náhrada za rascu alebo sezamové semienka. Ďalšie zaujímavé využitie nájdu v krémových polievkach a dusených jedlách, kde sa často pred pridaním krátko opražia na oleji, čím sa ich chuť zjemní a získa mierne orieškový nádych. Ak radi experimentujete, vyskúšajte ich pridať do glazúr na mäso alebo zeleninu – napríklad s medom, cesnakom a citrusovou kôrou vytvoria originálnu kombináciu chutí.
Kde sa pestuje
Európa, oblasť Stredomoria, západná Ázia
Krajina pôvodu
Nemecko
Informácie o BIO produkcii
Zemědělská produkce EU.
BIO produkty certifikuje kontrolní organizace CZ-BIO-003.
Etiketa pre celú bielu BIO horčicu
Cena: 0,15 EURKúpiť etiketu
Označte si svoje dózy štýlovou etiketou na hnedej odolnej samolepke. K tomu navyše dostanete aj etiketu s popisom a zložením, ktorú tiež môžete na dózy nalepiť. Alebo si z týchto etikiet vytvorte vlastný katalóg obľúbených produktov.
Viac informácií
Horčica je dostupná v týchto variantoch
Dávkovanie celé biele BIO horčica
Narazili ste v recepte na celú bielu BIO horčicu a neviete aké množstvo odmerať? Pripravili sme pre vás tabuľku s najbežnejším dávkovaním.
Zarovnaná čajová lyžička | 4 g |
Vrchovatá čajová lyžička | 5 g |
Zarovnaná polievková lyžica | 11 g |
Vrchovatá polievková lyžica | 15 g |
Miery sú samozrejme približné a vždy platí, že by ste celé biele BIO horčica mali dávať podľa svojich vlastných chuťových preferencií.
Ako sa horčica povie:
iné názvy:
|
bielohorčica siata
|
latinsky:
|
Sinapis albumu
|
česky:
|
horčica biela
|
anglicky:
|
white mustard
|
nemecky:
|
Weißser Senf
|
francúzsky:
|
moutarde blanche
|
Druh kuchyne, v ktorej sa horčica s obľubou používa
Na čo sa horčica väčšinou používa
Kde kúpim celú bielu BIO horčicu?
Nielen celú bielu BIO horčicu, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.
Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane celé biele BIO horčica.
Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.
Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.
Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.
Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave