Tonka fazuľa / Korenie

Tonka fazuľa sú semená plodov stromu silovoň obyčajný. Po zbere sa semená sušia a fermentujú až jeden rok. Počas tohto procesu vynikne v plodoch tonky chuť vanilky, mandlí a škorice, čo z nich robí ideálne korenie pre dezerty a pečivo.

Tonka fazuľa sa s úspechom používa aj pri príprave domácej zmrzliny, pudingu alebo soufflé. Okrem sladkej kuchyne sa tonka pridáva do paradajkových omáčok, mrkvovej polievky alebo aj do cestovín. Veľké chuťové predstavenie tonka predvedie v rôznych koktailoch a alkoholických nápojoch, dokonca vrátane piva.

S tonkou sa pracuje rovnako ako s celým muškátovým orieškom. Stačí tesne pred použitím nastrúhať malé množstvo na strúhadle na muškátové oriešky. Na jedno varenie stačí množstvo približne na špičku noža.

 
Upozornenie Pri skladovaní sa môže na povrchu fazule objaviť drobný biely prášok, ktorý nie je pleseň, ale prirodzený proces, ktorý nemá vplyv na kvalitu.
Dátum minimálnej trvanlivosti 1. 6. 2026
Krajina pôvodu Brazília
Tonka je dostupná v týchto variantoch
 
Na čo sa tonka väčšinou používa