Korenie na škandinávsky glögg

Ak niekto vie, ako prežiť zimu, tak sú to určite Škandinávci. Pol roka tma, sneh po kolená a mrznú aj tulene. A čo na to Švédi? S úsmevom si nalejú ďalší pohár svojho obľúbeného glöggu.

Glögg je vlastne taký severský brat nášho vareného vína, ktorý krásne vonia, je sladký a keďže sa k vínu obvykle pridáva poriadna dávka brandy, má aj slušnú silu. Samozrejme, neodmysliteľnou ingredienciou je korenie, v ktorom okrem škorice a klinčekov nájdeme aj kardamóm. Ten dodáva svieži, jemne citrusový a kvetinový nádych – bez neho by to jednoducho nebol pravý glögg.

Ako si doma pripraviť pravý švédsky glögg

  • 750 ml červeného vína (polosladké – napríklad Merlot alebo Frankovka)
  • 200 ml brandy, aquavitu, vodky alebo rumu
  • 2 lyžičky tejto koreninovej zmesi
  • 80–100 g cukru alebo medu
  • kúsok čerstvého pomaranča (môže, ale nemusí byť)

Víno spolu s korením a cukrom zohrejte na 80 °C – nevarte, aby sa vám alkohol neodparil! Potom nápoj stiahnite z platne, dolejte rum a nechajte pár minút odstáť, aby sa chute krásne prepojili. Nakoniec sceďte a nalejte do pohárov.

Ak chcete mať ten pravý a autentický švédsky glögg, pridajte do pohára ešte hrozienka a lúpané mandle. Tie tam nie sú len tak na ozdobu – sú na chuť. Lyžičkou si ich vyjete zo dna hrnčeka a hneď pochopíte, prečo si to na severe tak obľúbili. A ak si chcete navodiť dokonalú škandinávsku atmosféru, upečte si ku glöggu tradičné sušienky spekulatius, ktoré vám tiež rozvoňajú celý dom a spravia leto uprostred zimy.

Okrem klasického glöggu z vína si môžete pripraviť aj severskú verziu vianočného punču, kde skombinujete ovocnú šťavu, koňak, čierny čaj a túto koreninovú zmes. Vznikne tak voňavý nápoj, ktorý zahreje aj veľkú partiu priateľov.

Ak si chcete pripraviť nealkoholickú verziu glöggu, namiesto vína použite jablkový alebo hroznový mušt. Aj táto verzia vďaka koreniu krásne zavonia zimou a deti si ju zamilujú.

Tip na záver: ďalšie varianty glöggu

Glögg sa nepije len vo Švédsku – nájdete ho aj v hrncoch ďalších severských krajín, ako je Fínsko, kde mu hovoria Gluggi a namiesto rumu používajú vodku, alebo Nórsko, kde ku koreniu pridávajú drvený zázvor. Ak si teda chcete pripraviť nórsku ostrejšiu verziu glöggu, stačí pridať pol lyžičky sušeného drveného zázvoru na liter.

Pravý švédsky glögg

Zloženie korenie na škandinávsky glögg
Dátum minimálnej trvanlivosti 19. 11. 2027
Krajina pôvodu Nemecko
Korenie na varené víno ponúkame v týchto variantoch